spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitatePreședinta Ungariei de Trianon spune că a văzut maghiari care au curaj...

Președinta Ungariei de Trianon spune că a văzut maghiari care au curaj în Transilvania: Să fii maghiar este şi o decizie. Ea anunță o vizită la București

-

Să fii maghiar este şi o decizie, a declarat preşedintele Ungariei sâmbătă, în oraşul Sátoraljaújhely, la manifestarea organizată de Uniunea Rákóczi, principalul eveniment de stat cu ocazia Zilei solidarităţii naţionale.

- Reclama -

Katalin Novák a spus: în Ziua solidarităţii naţionale nu ne plângem pierderile, ci sărbătorim prosperitatea, chiar dacă nu este clar pentru toată lumea că nu există diferenţă între maghiarii care trăiesc în Ungaria şi cei de dincolo de graniţe. Maghiarul este maghiar şi punct.

- Advertisement -

Aşa cum în căsătorie trebuie să spui “da” în fiecare zi, tot aşa trebuie să confirmi zi de zi faptul că eşti maghiar, a formulat preşedintele.

Şeful statului a spus că ar fi bine dacă tot mai mulţi tineri ar spune “da” vieţii împreună şi tot mai mulţi ar avea curajul să se căsătorească, să întemeieze o familie. Acest lucru a devenit o realitate astăzi, când în Ungaria se căsătoresc de două ori mai mulţi, faţă de zece ani în urmă, a adăugat.

- Advertisement -

“Îmi doresc să fie la fel şi cu identitatea naţională, nu doar cu căsătoria. Mi-aş dori ca tot mai mulţi tineri să îndrăznească să spună “da” pentru faptul că sunt maghiari”, a declarat Katalin Novák.

Ea a subliniat: şi-ar dori ca tot mai mulţi oameni să vrea să fie maghiari, aceasta însă necesită curaj pe care l-a văzut la Alba Iulia, la inaugurarea statuii principelui Bethlen, la sfinţirea bisericii din Lopadea Nouă şi la tânărul cuplu de pastori pe care i-a vizitat la Văleni, în judeţul Cluj, a evocat preşedintele.

La întrebarea ce avem de făcut, cum ne putem păstra identitatea naţională, putem răspunde că trebuie să o cunoaştem, să o păstrăm şi să o îmbogăţim, a spus şeful statului.

Acesta este şi rolul noii secţiuni a muzeului etnografic de la Szentendre, care prezintă Transilvania: îmbogăţirea şi conservarea. La fel cum această misiune a curajului, îmbogăţirii şi cunoaşterii caracterizează şi activitatea de trei decenii a Uniunii Rákóczi, care nu uită că aceste întâlniri pot deveni sursa unei prosperităţi adevărate, a observat preşedintele.

“Nu avem altceva de făcut, decât cunoaşterea, păstrarea, îmbogăţirea”, a subliniat Katalin Novák, adăugând că în acest sens ne ajută dacă ne întâlnim frecvent, deoarece, cu cât ne întâlnim mai mult, cu atât ne cunoaştem şi ne şi înţelegem mai bine.

Iar dacă noi, maghiarii, ne vom înţelege mai bine unii cu alţii, atunci şi ceilalţi ne vor înţelege mai bine, a spus ea, precizând că acesta este motivul vizitelor sale recente la Varşovia şi Berlin, precum şi al celor viitoare la Praga şi la Bucureşti, “să ajute la înţelegerea maghiarilor”.

Preşedintele a evidenţiat că în această zi festivă sărbătorim bogăţia naţiunii noastre, însă festivitatea este umbrită de războiul care face ravagii la vecinii noştri. Maghiarii care trăiesc acolo se află şi ei în primejdie, de aceea avem şi noi o responsabilitate în plus, trebuie să ajutăm, să oferim sprijin, să facem tot ce putem pentru a aduce pacea în Ucraina cât mai curând posibil.

Adresându-se tinerilor din Bazinul Carpatic care au participat la eveniment, preşedintele a subliniat că “datoria noastră este să păstrăm unitatea spirituală şi sufletească a naţiunii noastre, divizată de furtunile ultimelor o sută de ani”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img