Home Analize Presa ucraineană: Ucraina aduce cel puțin 5 miliarde de dolari în bugetul...

Presa ucraineană: Ucraina aduce cel puțin 5 miliarde de dolari în bugetul rus în fiecare an

0

Ucraina continuă să transporte gaz rusesc și finanțează războiul împotriva sa. Va continua acest lucru în 2025? Ucraina aduce cel puțin 5 miliarde de dolari în bugetul rus în fiecare an. Va finanța Kievul agresorul în 2025?În ciuda ocupării teritoriilor ucrainene și a distrugerii sistemului energetic, Ucraina continuă să transporte gaz rusesc în țările Uniunii Europene, scrie Zorile Bucovinei din Cernăuți citind presa ucraineană.

CE MAI SUSȚINE ZORILE BUCOVINEI:

Nici măcar bătăliile de la Kursk, unde se află stația de măsurare a gazelor Sudja – singura instalație prin care combustibilul albastru rusesc intră în sistemul intern de transport al gazelor – nu au afectat aprovizionarea.

Motivul pentru aceasta este obligațiile față de statele UE pe care le-a asumat Ucraina la semnarea acordului de tranzit pe cinci ani. Deja la 1 ianuarie 2025, termenul contractului se încheie, dar acest lucru nu înseamnă în nici un caz că fluxul fizic de gaz rusesc prin teritoriul ucrainean se va opri.

Recent, s-au discutat tot mai mult scenarii pentru o posibilă continuare a tranzitului, dintre care unul este implicarea unui intermediar în proces – Azerbaidjan. Ce este cu adevărat în spatele lui?

Evenimente din Sudja: cum au afectat luptele tranzitul și prețurile gazelor în UE

Încă de la primele ore ale ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk, care a început pe 6 august, stația de măsurare a gazelor Sudja, situată la granița dintre Ucraina și Rusia, se afla în spatele Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Sudja” este singura instalație prin care gazul rusesc a fost furnizat țărilor UE în ultimii ani. Luptele din apropierea stației nu au putut decât să ridice semne de întrebare cu privire la posibilitatea fizică a tranzitului în continuare a combustibilului albastru.

În dimineața zilei de 7 august, „Operatorul GTS al Ucrainei” a raportat că tranzitul gazelor rusești se desfășoară fără modificări. „Au fost confirmate nominalizări (cereri de tranzit – EP), se menține fluxul fizic de gaz”, a informat compania ucraineană.

La acel moment, volumul de tranzit se ridica la aproximativ 39,5 milioane de metri cubi, ceea ce este cu 6% mai mic decât nivelul standard, dar ulterior a revenit la 42,4 milioane de metri cubi – indicatorul mediu anual. În prezent, tranzitul gazului rusesc rămâne la maximum.

Cum au reacționat prețurile gazelor la evenimentele din Sudja? În primele ore ale ofensivei Forțelor Armate din regiunea Kursk, acestea au crescut cu câteva procente, dar ulterior s-au stabilizat. Cu o săptămână înainte de ofensivă, combustibilul albastru în UE a costat 400 de dolari la mia de metri cubi, iar după o săptămână de lupte active, prețul a urcat la 455 de dolari per mia de metri cubi.

Chiar și o creștere atât de nesemnificativă, având în vedere amploarea evenimentelor de la graniță, analiștii o numesc speculativă, pentru că în prezent nu există riscul de a opri sau reduce aprovizionarea cu gaz rusesc. Chiar și în condițiile de luptă în apropierea stației de măsurare a gazelor, Ucraina a confirmat încă o dată statutul de tranzitor de încredere.

De ce Ucraina tranzitează gazul rusesc

Kievul și Moscova au semnat un contract de tranzit pe cinci ani la sfârșitul anului 2019. Ucraina avea nevoie de acord din mai multe motive. Primul este economic: tranzitul a permis Kievului să primească miliarde de dolari. O parte din fonduri au mers pentru întreținerea sistemului de transport al gazelor, restul – la bugetul de stat.

În plus, în cadrul acelor acorduri, Rusia a fost de acord să plătească Ucrainei o datorie de aproape 3 miliarde de dolari, în baza deciziilor Arbitrajului de la Stockholm.

Al doilea motiv este că construcția gazoductului „Nord Stream-2” era în curs de finalizare, iar 30-40 km de conducte mai erau de pus. Acest lucru ar permite rușilor să refuze serviciile HTS ucrainene. Kievul ar pierde tranzitul, banii și influența asupra Kremlinului.

Al treilea motiv, despre care participanții la acele negocieri vorbesc off the record, este că tranzitul era considerat aproape singura pârghie de influență care putea descuraja Moscova de la un război major. Din păcate, a început, dar apoi calculul a fost exact pentru asta.

Un pas mai aproape de contract: cum s-au încheiat negocierile privind gazele dintre Rusia și Ucraina și unde a fost Kobolev

În același timp, chiar și în cea de-a 903-a zi de război, gazele rusești continuă să curgă în UE „în mod normal”. De ce se întâmplă acest lucru și care este beneficiul pentru Ucraina?

Economia de tranzit

La 24 februarie 2022, Ucraina avea tot dreptul să declare forța majoră și să oprească transportul gazelor rusești pe teritoriul său, dar nu a făcut acest lucru. Motivul principal este că în urmă cu doi ani, nu toate țările UE erau pregătite să găsească imediat alți furnizori de combustibil albastru. A fost nevoie de timp pentru asta.

Înainte de Marele Război, Gazprom a furnizat 150-155 de miliarde de metri cubi de combustibil albastru Uniunii Europene în fiecare an. La acea vreme, era aproximativ 40% din totalul importurilor de gaze ale blocului. Un total de cinci conducte de gaze circulă din Rusia către UE prin alte țări.

Ambele Nord Streams sunt în prezent oprite, iar gazoductul Yamal-Europa cu o capacitate de 38 de miliarde de metri cubi pe an este, de asemenea, blocat. Livrările trec prin „Turkish Stream” și „Blue Stream” către Turcia și țările din sudul și sud-estul Europei, precum și prin unul dintre cele două puncte de intrare ale GTS-ului ucrainean în țările UE.

Ad

Exit mobile version