spot_img
33.3 C
București
duminică, iulie 3, 2022
Acasă#CentenarPresa maghiară din Transilvania: Românii NU au ce sărbători de #Centenar

Presa maghiară din Transilvania: Românii NU au ce sărbători de #Centenar

-

Presa de limbă maghiară din Transilvania scrie joi despre o sărbătoare cu gust amar în legătură cu centenarul declarării unilaterale a unirii Transilvaniei cu România, notează agenția maghiară de știri MTI.

Cotidianul Háromszék scrie în editorialul de joi că în afară de “câteva monumente de o valoare îndoielnică” şi inaugurarea unei catedrale imense, pe jumătate terminată, în România nici nu s-a încercat să se construiască ceva durabil, cu ocazia Centenarului.
- Reclama -

Jurnalistul notează: nu a fost realizată conectarea regiunilor istorice prin autostrăzi şi chiar şi călătoria cu trenul de la un capăt al ţării în altul durează aproape la fel de mult ca în urmă cu o sută de ani.

Editorialistul consideră că politica şi societatea românească este mai divizată ca oricând. “S-a permanentizat războiul dintre şeful statului şi cei mai importanţi politicieni ai partidelor coaliţiei de guvernământ. (…) Antitezele dintre Opoziţie şi majoritatea guvernamentală au degenerat în dispute ieftine, obosesc în înghiontiri, iar o idee bună, progresivă nu s-a mai născut de mult. Pare că, în acest mare conflict există, totuşi, un punct comun: sentimentul antimaghiar” – crede Háromszék.

Articolul menţionează că “euforia Centenarului este bun numai pentru înfrumuseţarea trecutului, dar de construit prezentul, a avea o viziune asupra viitorului, prea puţin, iar până când singurul lucru care leagă este ura împotriva noastră, a maghiarilor, nici nu există speranţe mari ca România să devină o ţară în care se poate trăi mai bine nici în anul o sută unu al ei”.

Cotidianul Krónika în editorialul ei de joi constată: “în urmă cu o sută de ani, s-a întâmplat doar că puterile învingătoare, folosind principiul autodeterminării drept paravan, având în vedere propriile interese geopolitice, au rearanjat harta Europei Centrale, cedând culturii balcanico-bizantine teritorii, care istoric aparţineau culturii vestice”.

În opinia semnatarului articolului, în ultimii o sută de ani România poate spune că a avut un singur succes, că “a reuşit să românizeze, în mare măsură, prin izgonirea, extirparea, asimilarea şi vinderea naţionalităţilor noua ţară care, de altfel, a fost destul de eterogenă din punct de vedere etnic”. Semnatarul adaugă că şi românii din Transilvania au primit drept răsplată acelaşi lucru ca maghiarii drept pedeapsă: “România Mare a exploatat, mai apoi a distrus teritoriile obţinute după 1918″.

Editorialistul Krónika constată că statul naţional unitar român nu a fost niciodată mai conflictual, nu au existat niciodată diferenţe politice mai mari între regiunile istorice şi o lipsă atât de acută a unei viziuni asupra viitorului ca în prezent. “Aşadar nu doar noi nu avem ce sărbători, ci, de fapt, nici românii” – notează cotidianul.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...