Summit-ul informal de la Sibiu a avut puţine ecouri în presa franceză. Motivul acestui relativ dezinteres este că, iniţial, întâlnirea la vârf a celor 27 urma să întoarcă pagina Brexit-ului şi să fixeze foaia de parcurs a UE pentru perioada de după alegerile europene de la sfârşitul lunii. Or lucrurile nu au stat întocmai aşa, lucru care a dat naştere şi la critici din partea comentatorilor, transmite RFI.
RELATAREA RFI:
„Uniunea europeană sau arta rendez-vous-urilor ratate.”O scrie Le Figaro, ziar conservator, încă din deschiderea articolului consacrat summit-ului de la Sibiu. „In micuţul oraş din Transilvania, cei 27 de lideri trebuiau în mod normal să întoarcă pagina Brexit-ului şi să se proiecteze în perioada ce va urma alegerilor europene. Ori, Regatul unit e mai departe în Uniunea europeană şi nimeni nu ştie câtă vreme va mai sta în ciuda datei-limită fixată pentru 31 octombrie. Cât despre alegerile europene, ele nu se arată la fel de clare precum precedentele scrutinuri. Raportul de forţe riscă să fie zdruncinat după 26 mai” avertizează Le Figaro.
Publicaţia de centru-dreapta constată că în aceste condiţii, „reuniunea de joi nu putea să fie decât un antrenament înaintea summit-ului crucial din iunie, acolo unde vor fi luate adevăratele decizii. Totuşi, unii lideri au profitat de Sibiu pentru a pune primele jaloane, mai ales pentru a spune pe cine nu vor în anumite mari funcţii de conducere europene” ne mai spune Figaro.
Colegul de la Le Monde constată şi el că „la Sibiu s-a lansat bătălia pentru posturi în lipsa altor mize importante pe agendă. Discuţia, explozivă, în jurul desemnării viitorilor 4-5 înalţi responsabili europeni – în fruntea Comisiei, la şefia Consiliului sau al politicii externe, şamd. – s-a transformat repede într-o cacofonie” scrie Le Monde.
Sefii de state reuniţi la Sibiu aveau tot interesul să dea exemplul
Libération, cotidian de centru-stânga, şi-a găsit repede unghiul de atac: „In privinţa climei, una dintre marile mize ale summit-ului de la Sibiu, Emmanuel Macron s-a întors acasă cu mâinile goale. Cum era dealtfel previzibil, întâlnirea din România nu le-a permis celor 27 să avanseze în lupta contra încălzirii climatice. Textul propus de Franţa în favoarea unei politici europene mai ambiţioase în domeniul climei nu a reunit decât alte 8 semnături. Documentul, departe deci de a obţine o majoritate, va mai hiberna în aşteptarea momentului în care cei 27 se vor pune de acord în privinţa unei politici climaterice pe termen lung. Asta în contextul în care şefii de state reuniţi la Sibiu aveau tot interesul să dea exemplul altor ţări ştiut fiind că UE se clasează pe locul trei în topul celor mai mari emiţători de gaze cu efect de seră” conchide Libération.
In fine, colegii francezi de la RFI notează că „la Sibiu a fost un summit al bunelor intenţii. Participanţii s-au mulţumit cu mari declaraţii de principiu, cele 10 angajamente semănând cu un catalog de bune intenţii. Diviziunile rămân importante. Cu alte cuvinte, va trebui multă muncă în următoarele săptămâni pentru a ajunge la foaia de parcurs a viitorilor 5 ani.”