spot_img
24.3 C
București
vineri, iulie 1, 2022
AcasăAnalizePresa africană: SUA finanțează o campanie antichineză

Presa africană: SUA finanțează o campanie antichineză

-

Ziarul The Herald din Zimbabwe a relatat că prin ambasada americană în această țară, Washingtonul finanțează niște instituții să organizeze simpozioane prin intermediul cărora mituiesc jurnaliștii de la presa privată, solicitându-le să scrie relatări negative despre investițiile companiilor chineze în această țară, transmite Radio China.

- Reclama -

Conform sursei citate, între 14 și 15 septembrie, o instituție numită Fondul Fiduciar de Informații pentru Dezvoltare (Information for Development Trust) a invitat mai mult de zece jurnaliști de la presa privată din Zimbabwe și țările vecine la un simpozion. În cadrul acestuia, instituția respectivă i-a pregătit pe jurnaliștii participanți și le-a solicitat să se focalizeze pe domeniile în care se implică mai mult investițiile chineze, precum exploatarea minieră, construcții, energie și construcția de infrastructură, și să relateze „problemele” companiilor chineze. Unul dintre participanți a spus că după ce vor publica un articol, vor primi, printr-o agenție intermediară, plata de la ambasada americană, câte 1.000 de dolari SUA pentru un articol.

Conform unei surse, simpozionul este o componentă a strategiei americane privind opinia publică față de China, fiind aplicată de Departamentul de Stat. Strategia vizează amplificarea „problemelor” în investițiile și producția în Zimbabwe ale companiilor chineze, pentru consolidarea unei imagini negative a Chinei în opinia publică din această țară africană, prejudiciind cooperarea China-Zimbabwe și investițiile chineze în această țară. Conform relatărilor ziarului african, instituțiile UE și ale unor țări din nordul Europei au finanțat și ele asemenea simpozioane.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a afirmat vineri că în Zimbabwe, cu 1.000 de dolari poate finanța studiile unui student sărac, sau poate cumpăra acestei țări 100 doze de vaccinuri anti-COVID, dar administrația americană a ales să angajeze „jurnaliști” să spună minciuni legate de China. Partea chineză sfătuiește Washingtonul să renunțe la minciuni și să joace cu adevărat un rol constructiv în relansarea și dezvoltarea economiei Africii.

- Advertisment -

Must Read

Școlarii din UK vor fi hrăniți cu lăcuste și viermi de...

0
Copiilor din patru școli primare din Țara Galilor li se va oferi insecte de mâncare, cum ar fi greieri, lăcuste, viermi de mătase și...