După ce steagul românesc din dreptul statuii Ostașului Român din Sfântu Gheorghe a fost dat jos și înlocuit cu cel secuiesc, preotul franciscan Böjte Csaba și-a cerut scuze românilor în locul făptașilor, pe 1 decembrie. Părintele, personalitate cunoscută în rândul maghiarilor, a publicat acest mesaj pe pagina sa de Facebook, îndemnând românii și maghiarii să-și accepte reciproc simbolurile, scrie Covasna Media.
„De ce nu ne respectăm unii pe alții pe alții? Dacă nu putem accepta și respecta drapelul celuilalt, atunci îi vom cauza numai suferință și tristețe”, și-a început preotul mesajul.
„Cu toate că nu eu am făcut-o, cer iertare pentru această faptă fraților mei români și îi rog să accepte și ei simbolurile noastre naționale. Numai noi, cei care trăim aici și împreună, putem transforma Ardealul și toată Europa de Est într-o casă a noastră comună”, a continuat semnându-se „cu umilința fratelui cel mic, părintele Csaba”.
„Nu-mi place dacă cineva mă jignește, nici eu nu am voie să-l jignesc pe altul. Vreau să trăim în pace. Dacă vrem să reformăm lumea, noi trebuie să ne reformăm pe noi înșine, să ne cinstim, să ne acceptăm unul pe celălalt”, a declarat preotul pentru Covasna Media..
Mesajul de pe pagina de Facebook a părintelui a fost apreciat de câteva sute de persoane. „Majoritatea, dacă ne uităm la Facebook, a fost de acord. Toată lumea gândește că în loc de dușmănie ar trebui să fie dragoste. Dar ar trebui să fie reciprocă. Dacă eu lucrez în România și plătesc impozite, așa cum plătește oricine… dacă impozitul meu este bun pentru București, ar trebui să fie bun și steagul meu, și limba mea, și imnul nostru. Și din partea statului ar fi bine să fie făcute niște gesturi pozitive. Nu e așa mare lucru ca orice fel de steag să fie arborat”, a mai spus Böjte Csaba.
„De multe ori am spus că, și dacă ne unim forțele, și atunci e greu să scoatem țara asta din mocirlă. Dacă nu suntem unul pentru altul, ci unul împotriva celuilalt, atunci n-avem nicio șansă să ne ridicăm cetatea noastră”, a mai spus părintele.
Böjte Csaba este un călugăr franciscan cunoscut pentru activitatea sa dusă în slujba copiilor orfani din Ardeal, inclusiv în județul Covasna.