spot_img
16.1 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizePremierul sârb: Vom cere garanții suplimentare pentru sârbii din Kosovo

Premierul sârb: Vom cere garanții suplimentare pentru sârbii din Kosovo

-

Premierul Serbiei, Ana Brnabic, a anunţat luni că va solicita garanţii suplimentare pentru creşterea securităţii în Kosovo, după ce Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a respins cererea Belgradului privind o reîntoarcere a forţelor de securitate sârbe în această provincie, transmite TANJUG.

”Vom cere garanţii adiţionale pentru că acestea sunt condiţii în care nimeni nu ar trebui să trăiască în Europa secolului 21”, a afirmat şefa guvernului de la Belgrad. Ea a precizat că va continua să insiste pe respectarea tuturor acordurilor convenite în cadrul dialogului Belgrad – Pristina.

- Advertisement -

”Ceea ce KFOR spune este un lucru şi realitatea este un alt lucru”, a spus Brnabic, care a subliniat că realitatea este că sârbii nu sunt în siguranţă în Kosovo.

În opinia său, este anormal faptul că sprijinul forţelor de securitate albaneze, americane, germane şi olandeze este binevenit, iar cel din partea forţelor sârbe nu.

- Advertisement -

”Asta nu mi se pare logic”, a spus Ana Brnabic, care a ţinut să remarce că este încălcată rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Documentul prevede că Serbiei poate fi autorizată, cu aprobarea KFOR, să staţioneze personal la trecerile de frontieră, lăcaşuri de cult creştin-ortodoxe şi în zone unde sârbii sunt majoritari.

Duminică, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că KFOR a refuzat cererea guvernului Serbiei de a trimite până la 1.000 de militari şi poliţişti în Kosovo în urma unui val de ciocniri între sârbi şi autorităţile din Kosovo.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img