spot_img
3.4 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăAnalizePremierul polonez în dispută cu un jurnalist evreu: APARĂ LEGEA CARE SE...

Premierul polonez în dispută cu un jurnalist evreu: APARĂ LEGEA CARE SE OPUNE CONDAMNĂRII POLONIEI PENTRU CRIMELE COMISE DE NAZIȘTI ȘI VORBEȘTE DE AUTORI EVREI AI HOLOCAUSTULUI

-

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a luat apărarea noii legi, care se opune condamnării naţiunii polone pentru crimele comise de nazişti în Polonia ocupată. Premierul Morawiecki a fost interpelat de un jurnalist evreu în cadrul Conferinţei privind securitatea, desfăşurată la München, în Germania, transmite BBC.

- Reclama -

Părinţii polonezi ai jurnalistului au fugit din Polonia din cauza vecinilor lor polonezi, care i-au trădat şi i-au predat Gestapoului, poliţia secretă a Germaniei naziste din Al Doilea Război Mondial.

Premierul Morawiecki l-a asigurat pe ziaristul evreu că nimeni nu va fi pedepsit pentru că scoate în evidenţă crime comise de indivizi polonezi. Şeful guvernului polon a adăugat că cercetările sugerează că în Varşovia numai aproximativ 4.000 de polonezi au devenit informatori ai naziştilor.

Primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a stârnit un scandal sâmbătă vorbind despre „autori evrei” ai Holocaustului pentru a susţine recenta lege controversată destinată să apere Polonia de acuzaţii privind complicitate cu naziştii la genocid, relatează France Presse.

Prezent la Conferinţa de securitate de la Munchen, Morawiecki a fost întrebat de un jurnalist israelian, Ronen Bergman, dacă ar fi pedepsit în Polonia în cazul în care ar relata istoria unor membri ai familiei sale, deportaţi după ce fuseseră denunţaţi Gestapoului de către vecini ai lor polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Aceasta nu va fi pedepsit, nu va fi considerat criminal să se spună că au existat autori polonezi (ai genocidului evreiesc), la fel cum au existat şi autori evrei, autori ucraineni şi germani”, a declarat el în limba engleză.

„Bineînţeles că nu vor exista urmăriri penale împotriva oamenilor care spun că au existat autori polonezi, pentru că ei au existat. Dar nu putem să amestecăm autori şi victime pentru că aceasta ar fi o insultă adusă tuturor evreilor şi tuturor polonezilor care au suferit atât de mult în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat şeful guvernului polonez.

Noa Landau, de la publicaţia israeliană Haaretz, a reacţionat pe Twitter, denunţând afirmaţii „scandaloase” şi acuzând sala, care aplaudase întrebarea jurnalistului, că a rămas tăcută după răspunsul premierului polonez.

Ronen Bergman a relevat pe Twitter că „reacţia premierului polonez a fost incredibilă”. 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img