Premierul danez vrea permanentizarea controalelor la frontieră

0
63

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a declarat luni că el personal şi Partidul Liberal de centru-dreapta pe care îl reprezintă doresc permanentizarea controalelor la frontiere, transmite DPA.

„Trebuie să recunoaştem faptul că avem nevoie de controale permanente la frontiere”, a spus prim-ministrul, precizând că „ne confruntăm cu unele provocări care vor fi de durată – presiuni migratorii, criminalitate transfrontalieră şi ameninţări teroriste”.

Rasmussen a făcut afirmaţiile respective în contextul unei vizite la Krusa, la graniţa Danemarcei cu Germania. El a apreciat că trebuie schimbate regulile Spaţiului Schengen, din care face parte şi ţara sa, şi în cadrul căruia circulaţia cetăţenilor europeni este permisă fără paşapoarte şi fără controale la frontierele interne.

O altă propunere vizează verificarea vehiculelor la ieşirea din Danemarca.

Guvernul de la Copenhaga a introdus la începutul lui 2016 verificări prin sondaj la punctele de trecere a frontierei către Germania, atât la terminalele de feribot, cât şi pe graniţa terestră, în contextul crizei migraţiei din Europa, reaminteşte DPA.

Partidele daneze se află, la fel ca şi celelalte formaţiuni europene, în campanie electorală pentru alegerile parlamentare, care în Danemarca vor avea loc pe 5 iunie. Sondajele de opinie arată că opoziţia de stânga condusă de Social-Democraţi este preferată de electorat.

Rasmussen conduce din 2015 un guvern minoritar format de Partidul Liberal, Conservatorii şi Alianţa Liberală şi susţinut în parlament de Partidul Poporului Danez. Această formaţiune populistă este favorabilă controalelor permanente la frontiere şi apreciază, ca şi conservatorii, că nu este nevoie să se aştepte reforma sistemului Schengen, care ar implica toate cele 26 de ţări membre.