Generalul Dumbravă și ofițeri SRI călare pe procurori

0
72

Tot în cadrul anchetei Inspecţiei Judiciare privind aplicarea Protocolului PÎCCJ-SRI din 2009, procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General a dezvăluit că în timp ce instrumenta un dosar al lui Traian Băsescu a fost convocată în biroul şefei Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la acea vreme Camelia Sutiman. Potrivit procuroarei Iordache, odată ajunsă în biroul lui Sutiman, aceasta i l-a prezentat pe “domnul general Dumbravă de la SRI”, cerându-i să discute cu el despre o adresă pe care o făcuse către Serviciul Român de Informaţii. Elena Iordache a precizat că generalul Dumbravă ar fi fost interesat de actele de urmărire penală pe care le efectuase în dosarul fostului preşedinte Traian Băsescu, transmite Mediafax.

„Procurorul Elena Iordache (PICCJ) a relatat despre două situaţii în care a fost căutată de ofiţeri SRI şi anume:
-cu privire la dosarul nr. 28/P/2013 având ca obiect infracţiunile prevăzute de art. 3-6 din Legea nr. 2006, primit prin redistribuire de la procurorul Amariei Ioan, numit la Structura centrală a DNA, procurorul a fost căutat de doi ofiţeri SRI, pe care nu îi poate identifica, aceştia precizând că doresc să poarte discuţii cu privire la stadiul dosarului, actele de urmărire penală pe care procurorul intenţionează să le desfăşoare în cauza şi opinia acestuia cu privire la probele ce urmează a fi administrate.
În considerarea faptului că infracţiunile ce formau obiectul dosarului vizau şi domeniul de activitate al SRI, procurorul a dat curs solicitării de a se întâlni cu organe de conducere din cadrul SRI Bucureşti şi Dâmboviţa, la sediul SRI din Bucureşti.
Procurorul a apreciat convorbirea că având un caracter ‘ciudat’, în contextul în care ofiţerii SRI şi-au exprimat dorinţa ca în cauză să fie efectuate nişte percheziţii domiciliare. În concret, procurorul a precizat că ofiţerii SRI au făcut afirmaţii de genul ‘vrem să facem percheziţie’, ‘mergem să vedem locurile unde urmează a fi efectuate percheziţiile’, ‘trebuie să stabilim cine locuieşte exact la fiecare dintre imobile, ce activităţi desfăşoară locatarii acestor imobile’; procurorul a precizat în continuare că nu a ţinut cont de solicitările ofiţerilor SRI şi şi-a desfăşurat activitatea de urmărire penală cu respectarea dispoziţiilor legale.
-în dosarul nr. 94/P/2014 – redeschis în anul 2015 şi repartizat procurorului la 3 iunie 2015 – care îl privea pe Traian Băsescu şi în care procurorul de caz a desfăşurat mai multe activităţi de urmărire penală.
Procurorul, dând curs convocării de către procurorul şef al secţiei, Camelia Sutiman, s-a deplasat în biroul acesteia unde i-a fost prezentat ‘domnul general Dumbravă de la SRI’ solicitându-i-se să discute cu acest ofiţer cu privire la o adresa pe care o transmisese SRI, la solicitarea anterioară a procurorului şef secţie. Prin această adresă, procurorul a cerut să i se comunice dacă SRI are date şi informaţii privind situaţia de fapt din dosarul penal. Potrivit relatării procurorului Elena Iordache, ofiţerul SRI a fost interesat de actele de urmărire penală administrate. După aproximativ o săptămână, SRI a răspuns la adresa anterior menţionată precizând că nu deţinea informaţiile solicitate”, se arată în declaraţia procurorului Elena Iordache de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.