spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă: Independenţa României a fost obţinută cu greu, prin sacrificiile şi...

Premierul Ciucă: Independenţa României a fost obţinută cu greu, prin sacrificiile şi jertfa de sânge a ostaşilor noştri. Este obligaţia şi responsabilitatea noastră de a le respecta memoria şi a le onora sacrificiile prin care România a dobândit Independenţa de Stat deplină faţă de Înalta Poartă

-

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, u prilejul Zilei Independenţei de stat a României şi Zilei Regalităţii, că libertatea de a ne alege drumul, câştigată prin eroismul ostaşilor români, ne determină, azi, să privim cu respect istoria scrisă de înaintaşi şi să înţelegem valoarea acesteia, mai ales în această perioadă complicată pe care o traversăm.

”La 10 mai, România celebrează cea de-a 145-a aniversare a Independenţei de stat, proclamată în Parlamentul României de către Mihail Kogălniceanu, ministru de externe in guvernul condus de liberalul Ion C. Brătianu, şi dobândită cu arma în mână în Războiul de Independenţă de la 1877, pe câmpurile de luptă de la Plevna şi Vidin.  Este cu atât mai importantă această sărbătoare, cu cât, potrivit legii, anul acesta, celebrarea ei nu se mai suprapune cu sărbătorile asociate zilei de 9 mai – Sfârşitul celui De-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, ci cu Sărbătoarea Regalităţii”, spune premierul. 

- Advertisement -

”Independenţa României a fost obţinută cu greu, prin sacrificiile şi jertfa de sânge a ostaşilor noştri. Este obligaţia şi responsabilitatea noastră de a le respecta memoria şi a le onora sacrificiile prin care România a dobândit Independenţa de Stat deplină faţă de Înalta Poartă.  Rezultat al unui efort conjugat al armatei, diplomaţiei şi societăţii în ansamblul său, independenţa noastră a consolidat construcţia naţională generată de Unirea Principatelor şi ne-a deschis drumul către modernitate, către valorile occidentale, către recunoaşterea vocaţiei noastre europene. Aşa cum scria şi Domnitorul Carol I: „Independenţa noastră ne-am câştigat-o cu sângele nostru şi prin urmare nu o datorăm decât nouă înşine”, afirmă şeful Executivului.  Nicolae Ciucă arată că ”libertatea de a ne alege drumul, câştigată prin eroismul ostaşilor români, ne determină, azi, să privim cu respect istoria scrisă de înaintaşi şi să înţelegem valoarea acesteia, mai ales în această perioadă complicată pe care o traversăm”. ”Prezenţa noastră în cadrul NATO – cea mai solidă alianţă politico-militară din lume – şi cea în cadrul UE plasează România sub semnul protecţiei depline a ireversibilei sale opţiuni pro-europene, consolidate şi prin parteneriatul trans-atlantic. Îi felicit pe toţi românii azi, de Ziua Independenţei României! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, afirmă premierul în mesajul oficial. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img