spot_img
-1 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă: Guvernul şi PNL sprijină produsele şi producătorii români. Prin companiile...

Premierul Ciucă: Guvernul şi PNL sprijină produsele şi producătorii români. Prin companiile româneşti, urmărim să creăm acea bază solidă a creşterii clasei de mijloc a României

-

- Reclama -

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, joi la alegerile Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, că partidul şi Guvernul sprijină produsele şi producătorii români, iar prin companiile româneşti, „urmărim să creăm acea bază solidă a creşterii clasei de mijloc a României”.

- Reclama -

„Mă bucur foarte mult să particip, astăzi, la această activitate în care se desfăşoară alegerile interne ale Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali. Este o activitate  care a ţintit atenţia astfel încât să putem să desfăşurăm întreg procesul şi să avem alegerile finale şi o structură a Partidului Naţional Liberal, funcţională şi reprezentativă. Întrucât sunteţi oameni de afaceri de succes, daţi-mi voie să-mi exprim aşteptarea că Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru ca această Organizaţie să fie profitabilă pentru toţi românii. Ştiu că aici sunt oameni de afaceri de succes şi aşa cum au reuşit să realizeze profit pentru companiile dumnealor, la fel vor reuşi să o facă pentru toţi cetăţenii români. Folosesc această ocazie pentru a vă împărtăşii o parte din viziunea pe care am avut-o în calitate de premier şi, desigur, pe cea pe care o am în continuare ca preşedinte al PNL, în ceea ce priveşte mediul de afaceri. România are, astăzi, trei surse majore de dezvoltare: capitalul românesc, investiţiile străine şi fondurile europene. Fiecare cu rolul său esenţial pentru tot ceea ce poate să însemne procesul de dezvoltare şi modernizare a României”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi la alegerile Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

- Advertisement -

El a subliniat importanţa reformelor cu care România poate fi dezvoltată şi care sunt strâns legate de obiectivele asumate prin PNRR.

„Capitalul străin aduce cu el know-how, aduce experienţă, inovaţie, tehnologie, cu alte cuvinte, anvergură. Finanţările europene ne ajută în procesul de reformă a tot ceea ce înseamnă atât instituţiile statului, instituţiile administrative, cât şi cele economice. Vreu să subliniez, încă o dată, cât de important este acest aspect al reformelor prin care noi putem să dezvoltăm cu adevărat România şi aceste reforme sunt strâns legate de angajamentul şi obiectivele noastre asumate prin PNRR. Capitalul autohton are, în opinia mea, un rol decisiv în a reduce decalajele interne. Este cel mai loial capital şi de aceea PNL trebuie să îi acorde o atenţie deosebită. Nu pentru că vin alegerile, noi trebuie să spunem că sprijinim produsele şi producătorii români. Ci pentru că prin companiile româneşti, noi urmărim să creăm acea bază solidă a creşterii clasei de mijloc a României. Este, dacă vreţi, un patriotism lucid şi cu respect faţă de toţi partenerii externi, faţă de investitorii străini. Este un proiect de ţară prosperă în UE şi în regiune”, a explicat Ciucă.

- Advertisement -

„Această creştere a numărului celor care s-ar înscrie în ceea ce numim clasa de mijloc este fundamentală pentru ca decalajele de nivel de trai, educaţie, civilizaţie din România să dispară treptat”, a mai spus liderul PNL.

„Este şi motivul pentru care, de la începutul mandatului, am prioritizat dialogul cu firmele cu capital românesc. Acest capital este principalul şi cel mai stabil finanţator al locurilor de muncă pentru cetăţenii români. Nu mai târziu de ieri după-amiază, am efectuat o vizită în Judeţul Giurgiu şi am vizitat două firme româneşti, una în domeniul agricol şi cealaltă în domeniul industrial. La cea din domeniul agricol, am înţeles cât de importante sunt fondurile europene, pentru că toţi cei cu care am discutat acolo au menţionat, au subliniat că fondurile europene au fost cele care au dat consistenţă pachetului de instrumente prin care au putut să-şi cumpere utilaje, echipamente şi chiar să-şi dezvolte reţele de irigaţii. Şi totodată, acolo am înţeles, şi mă bucur că şi fermierii români au înţeles, cât de importantă este asocierea pentru a putea să capete consistenţă mai mare, reprezentare mai mare, relevanţă mai mare, în tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri. La cealaltă companie, la cealaltă firmă, 100% capital românesc, pornită de la o afacere de familie, produce şi exportă 100% din ceea ce reprezintă activitatea companiei respective”, a continuat el. 

Liderul liberalilor a mai spus că este „o menire istorică a PNL să păstreze spiritul liberal al Constituţiei de la 1923 şi să promoveze companiile şi antreprenorii români”.

„Un exemplu de voinţă, de perseverenţă şi ceea ce a subliniat întreg personalul cu care am stat de vorbă acolo, a fost urmărorul aspect: Trebuie să înţelegeţi că atunci când românii vor, pot! Şi nu pot puţin! A fost, poate, cea mai importantă concluzie pe care am desprins-o în după-amiaza zilei de ieri. Este, de asemenea, o menire istorică a PNL să păstreze spiritul liberal al Constituţiei de la 1923 şi să promoveze companiile şi antreprenorii români. Dar este şi o soluţie inteligentă de dezvoltare şi iată câteva argumente: Pentru a reduce decalajele de care vorbeam, PNL trebuie să vină cu soluţii pentru creşterea veniturilor populaţiei. Apoi, să aducem din zona veniturilor mici cât mai multe familii spre zona de mijloc a nivelului veniturilor din România. Fireşte, în paralel cu trecerea a cât mai multor români posibil peste media actuală. Clasa de mijloc din România este prea mică, astăzi, pentru a vorbi de o dezvoltare consistentă şi durabilă a României. Şi acesta trebuie să fie un semnal de alarmă, nu doar pentru PNL ci pentru  întreaga clasa politică. Eu cred că PNL, în primul rând, are datoria să crească cât mai mult: numărul familiilor care să poată la finalul lunii să economisească măcar câte puţin; să-şi crească numărul familiilor care să îşi poată permite să îşi educe în condiţii decente copiii şi să îi poată duce măcar întro vacanţă pe an; să crească numărul celor care îşi permit servicii medicale decente şi medicamentele aferente; urgenţa însă este ca PNL să îi aducă din categoria de subzistenţă către cea de care vorbeam pe cât mai mulţi din românii care astăzi abia ştiu cum vor încheia luna fără datorii”, a completat Ciucă.

Premierul a mai precizat că pot fi reduse decalajele din societate dacă va fi făcută o evaluare cum pot fi crescute veniturile.

„Cum putem realiza toate acestea? Eu cred cu tărie că putem să reducem substanţial aceste decalaje din societate dacă evaluăm mai bine cum putem să creştem veniturile acolo unde baza e solidă şi ne permite. Propun, deci, să ne uităm cu atenţie la cele 3,3 milioane de contracte de muncă şi la cele 561.000 de companii româneşti în care activează. Aici, în zona companiilor româneşti, este capitalul cel mai solid al ţării şi aici trebuie să vedem cum creştem condiţiile în companii, pentru ca acestea să îşi permită să crească şi mai mult numărul angajaţilor şi implicit veniturile acestora. De aceea, e nevoie să gândim granturi, ajutoare de stat, metode multiple pentru ca produsele româneşti şi companiile româneşti, respectiv angajaţii din aceste companii, să poată să se dezvolte şi să prospere. În paralel, trebuie să ne asigurăm că atragem cât mai mulţi bani din fondurile europene, asta însemnând şi că facem ceea ce subliniam anterior, reforme. Nu în ultimul rând, trebuie să sprijinim investitorii străini serioşi, care investesc în dezvoltare şi inovare şi care sunt dispuşi să reinvestească în România cât mai mult din profitul pe care îl fac. Astăzi, firmele româneşti sunt profitabile şi ele finanţează mână de lucru românească de care trebuie să avem cea mai mare grijă să nu migreze. Aceste firme au un profit mediu de 7,8 la sută, faţă de cele străine care au un profit mediu de 3,7 la sută. În acelaşi timp, România rămâne o piaţă care oferă randamente de profit mari pentru toată lumea. Vă spuneam, totodată, că pe tot parcursul mandatului meu am sprijinit şi voi sprijini firmele româneşti. Dar asta nu m-a împiedicat şi nu a împiedicat echipa guvernamentală să încurajeze investiţiile străine şi să reuşim o performanţă fără precedent în ultimii 33 de ani şi anume, investiţiile străine directe  să atingă cota record de 11 miliarde de euro, la finele anului 2022. Cu 2 miliarde mai mult faţă de ultima cotă record, care a fost în anul 2008, dar atunci creşterea economică  a fost de 8,5 la sută”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img