spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizePremierul Ciucă cu șeful NATO: Implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea...

Premierul Ciucă cu șeful NATO: Implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este crucială

-

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după întâlnirea cu şeful NATO Jens Stoltenberg, la Bruxelles, că România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin, vom continua să fim un contribuitor responsabil, precizând că, în acest serns, creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret, în spiritul solidarităţii aliate. Ciucă a mai precizat că a reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti.

- Reclama -

”Mă bucur să fiu din nou la Bruxelles, la mai puţin de un an de la ultima discuţie pe care am avut-o aici, în acest format. Am apreciat discuţia consistentă de astăzi pe temele de importanţă majoră pentru Alianţă. Am discutat despre ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă prin noul Concept Strategic al NATO”, a spus premierul în mesaj.

Nicolae Ciucă a arătat că ”securitatea în regiune cont

”Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a afirmat prim-ministrul.

Astfel, a precizat Ciucă, ”implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este crucială”.

”Crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie şi contingente de militari din Ţările de jos şi Belgia, reprezintă o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii şi unităţii care caracterizează Alianta noastră. Mulţumesc, şi cu acest prilej, acestor Aliaţi pentru implicare şi solidaritate şi îi asigur de implicarea României pentru aspectele care ne revin în sprijinirea acestei prezenţe Aliate”, a completat el.

Şeful Executivului a menţionat că a apreciat rolul activ şi implicarea substanţială a Secretarului General în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice şi a încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate.

”Punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută. Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său, de o manieră unitară şi coerentă, este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă”, a arătat premierul Ciucă.

Premierul României a subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina, pentru consolidarea rezilienţei acestui stat în faţa ameninţărilor cu care se confruntă.

inuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img