spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă cu omologul polonez: Trebuie să oprim specula cu cereale ucrainiene

Premierul Ciucă cu omologul polonez: Trebuie să oprim specula cu cereale ucrainiene

-

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la Forumul economic româno-polonez, că cele două state discută cu Comisia Europeană care vor trebui să fie mecanismele de a instrumentaliza trasabilitatea exporturilor din Ucraina şi destinaţia finală, astfel încât să evităm această speculă prin care preţurile de dumping au afectat fermierii şi producătorii agricoli din ţara noastră.

- Reclama -

Nicolae Ciucă a mai arătat că a discutat cu prim-ministrul polonez aspectele legate de modul în care exportul de cereale şi alte produse din Ucraina au afectat atât producătorii agricoli din România, cât şi din Polonia, dar şi din celelalte ţări de graniţă cu Ucraina. 

- Advertisement -

”Suntem împreună angajaţi într-un demers în care să discutăm cu Comisia Europeană care vor trebui să fie mecanismele de a instrumentaliza trasabilitatea exporturilor din Ucraina şi destinaţia finală, astfel încât să evităm această speculă prin care preţurile de dumping au afectat fermierii, producătorii agricoli din ţara noastră. Ultimul domeniu la care fac referire este cel al industriei IT&C şi tehnologie. Sigur, adăugăm şi inteligenţa artificială. Am văzut foarte clar că există un apetit din partea companiilor mari în domeniu pentru a se folosi de capacitatea, de inteligenţa românilor şi polonezilor pentru dezvoltările în acest sector. Uitându-ne la cifre, putem să constatăm cu uşurinţă că procentul pe care industria IT&C l-a adus la bugetul de stat este unul consistent, dar totodată este unul cu potenţial şi cu valoare adăugată foarte mare. Aceasta trebuie să reprezinte pentru noi un obiectiv şi să ne ridice nivelul de ambiţie la nivelul capacităţii celor care lucrează în acest domeniu”, a arătat Ciucă în discurs.

Nicolae Ciucă s-a referit la colaborarea regională cu Polonia în cadrul Iniţiativei Celor Trei Mări, care a creat un cadru prin care România şi Polonia au reuşit să se manifeste activ. ”În continuare, cele două bănci de comerţ exterior din România şi Polonia sunt deja implicate în asigurarea financiară pentru proiectele din această iniţiativă. În septembrie urmează să aibă loc la Bucureşti forumul acestei Iniţiative”, a subliniat Ciucă.

- Advertisement -

”Guvernul României face tot ceea ce este posibil pentru a putea să aliniem componenta de reforme cu componenta de investiţii şi în acest moment suntem ţara care a reuşit să depună şi să obţină finanţarea pe cererea de plată numărul unu şi, cu puţin timp în urmă, erau 11 ţări din Uniunea Europeană care depuseseră cererea de plată numărul unu”, a spus premierul Ciucă despre PNRR. 

”Suntem una dintre puţinele ţări – şase sau şapte – care au depus cererea de plată numărul doi şi săptămâna aceasta avem reprezentanţi ai comisiei care vin la Bucureşti şi finalizăm clarificările astfel încât să putem să primim aprobarea şi finanţarea pe cererea de plată numărul doi. Totodată, lucrăm la îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor pentru cererea de plată numărul trei”, a spus premierul.

Şeful Executivului a mai arătat că un alt obiectiv al Guvernului este aderarea la OCDE.

”România deja a făcut paşi importanţi în această direcţie. Suntem într-o coordonare deplină cu staff-ul tehnic al OCDE şi există o complementaritate între reformele care sunt cuprinse în PNRR şi reformele pe care trebuie să le facem în procesul nostru de aderare la OCDE. Ca atare, angajamentul guvernamental este îndreptat, tocmai ca împreună cu mediul de afaceri, la nivelul măsurilor luate de către fiecare minister de linie, de guvern în ansamblu, să facem în aşa fel încât să facilităm şi să acordăm mediului de afaceri tot ceea ce este prevăzut în programele de reforme şi în standardele de la OCDE, astfel încât să putem să ne îndeplinim obiectivul”, a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că, în relaţia economică şi relaţia guvernamentală pe care le avem cu Polonia, avem în continuare nevoie de mai multă coordonare, de mai mult dialog. ”Ceea ce se întâmplă astăzi, prin acest forum economic, nu înseamnă nimic altceva decât o situaţie de normalitate şi o focalizare mai consistentă pe ceea ce înseamnă relaţia economică dintre cele două ţări. Există oportunităţi în Polonia, există oportunităţi în România. Anul 2022 a fost un an în care s-a dovedit foarte clar, prin nivelul investiţiilor străine directe, că România este o ţară stabilă, care oferă oportunităţi pentru investiţii”, a afirmat Nicolae Ciucă, amintind despre ultima evaluare de rating a Fitch, care a ridicat nivelul de evaluare pentru economia românească la „stabil”.

”Iacătă că se poate, există perspective foarte bune. Important este ca noi să asigurăm coerenţă la toate măsurile pe care le luăm şi să avem acea viziune şi putere să pătrundem să vedem care sunt într-adevăr oportunităţile cu valoare adăugată pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea noastră economică”. Am menţionat şi menţionez în continuare, sunt trei domenii pe care le susţin şi nu le susţin doar ca fiind o chestiune personală. Este vorba de o concluzie pe care am discutat-o cu specialiştii din domeniu şi este în urma activităţilor de analiză pe care le-am efectuat pentru a determina potenţialul pe care ţara noastră îl are, astfel încât să putem să discutăm concret cu toţi cei care doresc să investească şi să oferim, de asemenea, oamenilor comunităţii de afaceri din România perspectivele pe care noi le considerăm ca fiind cele mai relevante, şi aici mă refer la domeniul energetic”, a mai declarat premierul.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”România este în măsură să-şi dezvolte domeniul energetic nu numai din perspectiva de a deveni independenţi din acest punct de vedere, ci şi din perspectiva de a fi în măsură să asigurăm energie pentru cei care nu au”. ”Când vorbesc de energie, mă refer şi la energia electrică şi la gazele naturale, iar la energia electrică există foarte limpede asumată componenta de energie curată, energie verde, energie regenerabilă. Sunt atâtea oportunităţi pe care le avem şi pe care dumneavoastră, oamenii de afaceri, trebuie să le întrebuinţaţi. România şi Polonia sunt două ţări care au un sector agricol foarte bine dezvoltat şi cu potenţial. În continuare, din analizele pe care le avem pe masa Guvernului, putem să identificăm că există spaţiu astfel încât prin eficientizarea proceselor să putem să obţinem producţii agricole mai mari. Totodată, să ne orientăm şi să ne concentrăm pe prelucrarea acestor produse şi să reuşim să asigurăm, prin procesare, alimentele necesare cetăţenilor din România, respectiv Polonia, şi, de asemenea, să putem să exportăm, pentru că avem ce să exportăm, doar după ce reuşim să asigurăm un cadru de procesare adecvată”, a spus el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img