Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că România şi Bulgaria au în vedere un program de punere în valoare a Dunării, fluviu ce are, în opinia sa, o importanţă strategică în transportul de mărfuri şi persoane.
Într-o emisiune la TVR, Ciucă a precizat că au existat deja discuţii cu premierul Bulgariei, încă înainte de declanşarea conflictului din Ucraina, pentru a putea face Dunărea accesibilă transportului de marfă tot timpul anului.
„Am analizat posibilitatea găsirii unei soluţii de dragare a Dunării, astfel încât să existe posibilitatea să asigurăm traficul fluvial de-a lungul întregului an, 365 de zile, pentru că pe timp de vară, atunci când nivelul Dunării scade, există acele praguri formate prin colmatare care nu permit traficul barjelor, cel puţin cu încărcătură mare. (…) Este cel mai facil, este cel mai ieftin mijloc de a putea să transportăm bunuri şi este şi cel mai la îndemână, pentru că se evită această incompatibilitate între calea ferată din România şi cea din Ucraina şi Moldova, iar Dunărea, dincolo de această situaţie, este un fluviu care, aşa cum spuneam, are o relevanţă strategică în asigurarea transportului de mărfuri şi nu numai, inclusiv de călători, de turişti”, a afirmat premierul.
El a adăugat că la nivelul Uniunii Europene există programul Fast Danube şi au fost deja purtate discuţii cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
„Vineri, premierul bulgar va fi în Bucureşti şi vom discuta elementele de detaliu, astfel încât să putem să folosim şi bani europeni pentru acest obiectiv. Va fi un proiect de care nu va beneficia doar România, ci va fi un proiect prin care putem, de exemplu, să ajungem de la Galaţi până la Bremerhaven”, a conchis Nicolae Ciucă.