spot_img
30.6 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăAnalizePremierul Ciucă a făcut bilanțul a 6 luni de guvernare: Țara noastră...

Premierul Ciucă a făcut bilanțul a 6 luni de guvernare: Țara noastră are cea mai mare creştere economică din UE şi peste 90 miliarde de euro pentru dezvoltarea României

-

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului şi a precizat că, după şase luni, ţara noastră are cea mai mare creştere economică din UE şi peste 90 miliarde de euro pentru dezvoltarea României. Şeful Executivului a vorbit şi despre PNRR şi despre faptul că „Guvernul a crescut ritmul de absorbţie a fondurilor europene cu 7% faţă de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declaraţii de cheltuieli pentru anul 2022”.

- Reclama -

„Spuneam la ziua Partidului Naţional Liberal, că preocuparea noastră principală sunt investiţiile şi investim acum. Trebuie să investim acum, doar aşa cupet să asigurăm funcţionarea economiei româneşti. Cetăţeanul este în centrul Programului nostru Guvernamental, iar pentru ca noi să menţinem siguranţa şi dezvoltarea acestei ţări folosim toate resursele pe care le putem accesa. La acest moment, trebuie să continuăm investiţiile, iar cele 96 de miliarde de euro – bani europeni din programele operaţionale şi din PNRR, iar aici fac o paranteză, astăzi, am mai desfăşurat o şedinţă extraordinară de Guvern, pentru a aproba ultima OUG, care asigură Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene posibilitatea ca nu mai târziu de 31 Mai să înainteze prima cerere de accesare a fondurilor europene, facilităm venirea în ţară a încă aproape 3 miliarde de euro. Aplauzele le merită domnul Ministru Boloş, care în timpul scurt de când se află la conducerea Ministerului a reuşit să revitalizeze tot ceea ce înseamnă activitatea şi elaborarea a 15 acte normative, care au pus, într-adevăr,  pe modul foarte activ derularea PNRR”, a mai spus premierul.

- Advertisement -

El a vorbit şi despre PNRR care reprezintă resursa esenţială pentru dezvoltarea ţării.

„Guvernul a crescut ritmul de absorbţie a fondurilor europene cu 7% faţă de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declaraţii de cheltuieli pentru anul 2022. Extinderea reţelelor de apă şi canal va fi realizată prin intermediul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în acest scop fiind alocată de la bugetul de stat suma de 22,5 miliarde lei. La acest moment se află în analiză 2064 cereri de finanţare pentru propuneri de proiecte din domeniile alimentare cu apă şi canalizare. Nu în ultimul rând, doresc să menţionez, în primele şase luni de Guvernare, s-a reuşit gestionarea eficientă a efectelor pandemiei de COVID-19, am consolidat resursele sistemului sanitar prin menţinerea celor 2.000 de specialişti încadraţi în perioada crizei sanitare şi, desigur, am pregătit implementarea unor investiţii semnificative în sistemul medical. Sunt foarte multe detalii de menţionat, dar am sa-i las pe fiecare ministru în parte să vină să prezinte atât realizările cât şi problemele pe care le au pe agenda de lucru, astfel încât să putem să îndeplinim programul de guvernare. Ca atare, vă asigur de întreg angajamentul nostru, toată disponibilitatea noastră la efort, astfel încât programul de guvernare să fie îndeplinit”, a declarat prim-ministrul Ciucă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img