spot_img
31.9 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăExternePremierul bulgar, apel la calm după noi atacuri împotriva romilor

Premierul bulgar, apel la calm după noi atacuri împotriva romilor

-

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a lansat marți un apel partidelor politice și presei să „nu se joace cu focul” alimentând tensiunile etnice împotriva romilor, pe fondul înmulțirii acestor incidente înaintea alegerilor municipale din toamnă, relatează AFP, transmite Agerpres.

- Reclama -

‘Fac apel către toată lumea să nu se joace cu focul. Este foarte ușor să provoci un conflict etnic’ în contextul de ‘mare instabilitate în regiunea’ Balcanilor, a declarat Borisov în fața presei, la Sofia.

Zeci de persoane au încercat, în noaptea de luni spre marți, să atace o tabără ilegală a unor romi în apropiere de Garmen (sud-vest), unde situația este tensionată de câteva săptămâni, dar au fost arestați de poliție.

Manifestații împotriva romilor, cu sute de participanți, au loc zilnic începând de duminică în cartierul Orlandovți din Sofia, plasat sub protecția poliției și unde, sâmbătă, ciocnirile s-au soldat cu șapte răniți. Poliția a reținut 70 de persoane (romi și manifestanți), patru fiind plasate în arest preventiv în cadrul unei anchete pentru huliganism.

Manifestanții împotriva romilor îi acuză pe aceștia de furturi și de ridicarea de locuințe ilegale.

Tensiunile au luat amploare în ultimele săptămâni, alimentate, potrivit analiștilor, de partidele de opoziție și naționaliste înaintea alegerilor municipale din luna octombrie.

Minoritatea romă, estimată la 9% din totalul populației, se numără printre locuitorii cei mai săraci din Bulgaria, ea însăși țara cea mai săracă din Uniunea Europeană.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...