Prefectura Timiş a declarat, marţi, ca ilegale, două recente hotărâri ale Consiliului Local Timişoara (CLT) prin care se solicita publicarea dovezii domiciliului în municipiu şi a actelor de studii, atât de către primar şi de ceilalţi angajaţi cu funcţii de conducere din primărie, cât şi de către aleşii locali, pentru o mai bună transparenţă a administraţiei locale.
Prefectul de Țimiș este membru USR.
El este omul de casă al unui controversat timișorean, Răzvan Nedelcu, patronul “Îngerilor Galbeni”, condamnat în 2019 la 16 ani și 6 luni de închisoare. Nedelcu a fost implicat și într-un dosar de pornografie și are mai multe condamnări.
Nemeth a candidat pentru Parlament, dar nu a fost ales.
Pentru cine nu știe, Răzvan Nedelcu, patronul “Îngerilor Galbeni”, a fost, până în urmă cu vreo doi-trei ani, unul dintre cele mai detestate personaje din Timișoara. Înainte de fi aruncat, în sfârșit, în închisoare, Nedelcu și angajații săi sechestrau mașinile oamenilor prin diverse parcări, sub pretextul că încălcau proprietatea privată, și le eliberau doar contra unor sume obscen de mari, scria Renașterea Bănățeană anul trecut.
Mai mult anul trecut după ce Nicolae Robu a pierdut alegerile în Timișoara, oamenii USR-PLUS au început să caute printre contractele controversate din Primărie, iar Nemeth reprezenta în calitate de avocat o firmă controversată și a intervenit pentru mușamalizarea afacerii .
SCRIE TOT RENAȘTEREA BĂNĂȚEANĂ: Doamna Militaru și o altă colegă de partid, tot consilier local, au luat la puricat o serie de contracte încheiate de Primăria Municipiului Timișoara, în mandatul lui Nicolae Robu, cu diverse firme. La un moment dat, Rodica Militaru a sesizat că un contract încheiat de municipalitate cu o firmă de curățenie ar putea ridica unele probleme de legalitate și a început să facă verificări mai amănunțite. În urma discuțiilor iscate pe acest subiect, doamna Militaru s-a pomenit sunată de colegul său de partid, Zoltan Nemeth, care, conform surselor noastre, s-ar fi arătat deranjat de verificările efectuate de Rodica Militaru cu privire la contractul mai sus-menționat. Doamna Militaru l-ar fi întrebat pe colegul său în ce calitate o ia la întrebări, iar Zoltan Nemeth i-ar fi explicat colegei sale că a sunat-o în calitate de avocat al firmei de curățenie și de prieten din copilărie al patronului acesteia… Revoltată de demersul colegului său, Rodica Militaru a făcut o sesizare către Biroul Național al USR, în care a relatat incidentul.
Adresa transmisă acum de Prefectură Consiliului Local Timişoara va fi prezentată în şedinţa consiliul local, iar dacă forul legislativ local nu va revoca hotărârile în cauză, după primirea punctului de vedere al consiliului local cu privire la aspectele sesizate, respectiv după primirea punctului de vedere al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), „se va analiza dacă se impune introducerea unei acţiuni la instanţa competentă pentru anularea acestora”, arată un comunicat al Prefecturii remis, marţi, AGERPRES.
Prefectura motivează răspunsul prin faptul că „măsurile (CLT – n.r.) au fost adoptate cu depăşirea competenţei materiale a consiliului local prevăzută expres şi limitativ de art. 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Măsurile adoptate tind să legifereze într-un domeniu reglementat printr-un act normativ ierarhic superior, respectiv legea (…) privind transparenţa decizională în administraţia publică, contrar prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative”.
De asemenea, Instituţia Prefectului susţine că măsurile adoptate prin recenta HCL, în privinţa funcţionarilor publici contravin prevederilor HG nr. 432/2004 privind dosarul profesional al funcţionarilor publici.