spot_img
3.7 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizePrefecta dorită de PSD la Giurgiu, o mapă profesională plină de probleme

Prefecta dorită de PSD la Giurgiu, o mapă profesională plină de probleme

-

Recent, președintele PSD Giurgiu, Marian Mina, o desemna, ca favorită pentru înlocuirea prefectei Aneta Matei, pe fostul director economic al Consiliului Județean Giurgiu, Florentina Stănculescu. De altfel, acesta avea numai cuvinte de laudă la adresa ei, fără însă a aminti, măcar un cuvânt, despre controlul și decizia Camerei de Conturi Giurgiu din data de 8 noiembrie 2021. De precizat că raportul, în integralitatea sa, poate fi consultat pe site-ul Consiliului Județean Giurgiu, raportul având peste 27 de pagini!, scrie Evenimentul de Giurgiu.

- Reclama -

CE SUSȚINE EVENIMENTUL DE GIURGIU:

- Advertisement -

Puțini știu că acest control a fost făcut strict pe angajările făcute, la DGASPC Giurgiu, de chiar fostul director general, Cătălin Lupu. Dar, ce să vezi…surpriza a venit atunci când cei din echipa de control au luat, în amănunt, la puricat activitatea Consiliului Județean Giurgiu în ultimul mandat al fostului președinte, Marian Mina…

Nici nu a debutat bine raportul, că au și apărut primele probleme, legate strict de partea economică, cea de care răspundea Florentina Stănculescu: „Au fost încălcate prevederile art. 49 alin 8 din Legea 273 din 29 iunie 2006 privind finanțele publice locale”. O primă bulină neagră pentru doamna Stănculescu…și este doar începutul!

- Advertisement -

Contestație în instanță…pierdută!

La scurt timp, după ce s-a constatat menținerea unor înregistrări, la 31 decembrie 2020 (să ne amintim că Dumitru Beianu a preluat mandatul de președinte la finele lunii octombrie 2020!!) inspectorii au constatat, repetăm, menținerea unor înregistrări reprezentând sume neachitate către furnizorii de lucrări, respectiv suma de 1.237.093,57 lei, achitată căre OSTMARINE CONSTRUCT SRL și suma de 1.727.819,41 lei către ROMSTRADE SSRL, societăți care se află în procedura insolvenței. Așadar, conform aceluiași raport, sumele nu au fost evaluate cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului privitor la posibilitățile reale de încasare și nu au fost înregistrate ajustări pentru depreciere/pierdere de valoare pe seama cheltuielilor. Lucrul acesta ar fi trebuit făcut de către fostul (de acum) director economic al Consiliului Județean Giurgiu, aceeași pretendentă la funcția de prefect, Florentina Stănculescu. În aceste condiții, valoarea abaterii constatate este de aproape trei milioane de lei noi (treizeci de miliarde, vechi).

Surprize…surprize în achiziții!! Telefoane Iphone la sume incredibile!

Din analiza elementelor selectate de inspectori, s-a constatat, conform aceluiași raport, înregistrarea unor elemente ce nu întrunesc condițiile pentru a fi considerate obiecte de inventar.

Un prim asemenea element este un telefon mobil IPHONE 11 PRO 64 GB, în valoare de 5435,02 lei, un alt IPHONE 11 PRO 178 GB (4.516,9 lei -discount de la furnizor de 469,09 lei), telefon Samsung Galaxy Note 256 GB (4.394,98 lei), Samsung Galaxy Fold 256 GB (valoare 9.563,92 lei, discount 4.388,27 lei) achiziționate în lunile februarie, martie și noiembrie 2020 (pentru două dintre ele se pare că au fost date comenzile înainte de preluarea mandatului de către Dumitru Beianu).

Cine, oare, a „uitat” să înregistreze venituri proprii?

„Ca urmare a aplicării testelor de detaliu asupra categoriei de operațiuni economice „Venituri-impozit pe mijloacele de transport” s-a constatat că nu au fost înregistrate în contabilitate drepturile de creanță reprezentând 40% din impozitul pe mijloacele de transport marfă pe masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, datorat de fiecare UAT pentru perioada auditată”, se arată în același raport.

Conform situației analitice prezentate de entitate, veniturile neîncasate aferente în anul 2020 au fost în valoare de 88.232,62 lei. Abaterea este prezentată în raportul de audit financiar 18862/22.10.2020.

Și mai mari surprize…la ajutoare!

Pe parte de asistență socială, din martie până în decembrie 2020 s-au acordat, prin hotărâri ale Consiliului Județean, sprijine financiare în valoare de 1.129.000 lei, cea mai mare sumă – 635.000 fiind acordată în luna august 2020. De la preluarea mandatului de către Dumitru Beianu, valoarea ajutoarelor financiare nu a mai depășit 52.000 de lei (luna decembrie 2020, alături de 29.000 lei, în aceeași lună).

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul (…) că au existat discrepanțe sau disproporții în stabilirea sumelor acordate, acestea variind de la 1.000 lei până la 30.000 lei, fapt care se datorează nestabiliri prin procedură de acordare a sprijinelor financiare a unor criterii clar definite care să elimine orice formă de subiectivism în privința dimensionării acestora”.

Dacă este să analizăm perioada „recordului” în materie de ajutoare financiare, luna august, considerată lună de precampanie electorală, a fost, așa cum spuneam, record! Deci, acei bani – spun unii angajați ai CJ, care abia acum, la un an de la schimbarea conducerii, încep să prindă curaj – au fost „cu dedicație”, pentru „pomeni electorale”.

Mai mult, conform aceluiași raport, multe sume de bani au mers ca „drepturi salariale” mult peste ștatele de salarii aferente, majoritatea lunilor pentru care se face referire fiind cele în care președinte CJ era Marian Mina.

Drumuri județene…drumuri județene…

Anul 2018 se pare că a fost anul preferat de fosta conducere a CJ Giurgiu pentru „investiții” în drumuri județene, multe dintre investiții fiind majorate NEJUSTIFICAT, așa cum se arată în capitolul 9 al aceluiași raport menționat. Sumele diferență se ridică la multe sute de milioane de lei vechi, fără TVA, sume nejustificate din devizele atașate situațiilor de plată! Și asta numai pentru „Modernizarea DJ 507 Giurgiu – Oinacu – Braniștea – Gostinu – 15,626 km”.

Sume similare, de peste o sută de milioane de lei vechi, apar ca majorări nejustificate față de prețul de câștigare al licitației, și pentru „Moderinizarea DJ 412C Ogrezeni – Podișoru – Bucșani – Obedeni – Uiești – Goleasca – DJ601 – 3,907 km”, licitație câștigată de STYLE CONSTRUCT SRL, o firmă din Bâcu, com. Joița, ale cărei datorii la momentul câștigării licitației depășeau 12 milioane de lei noi, VIAROM CONSTRUCT SRL din București, cu datorii de peste 90 de milioane de lei noi la momentul câștigării licitației, RIA DESIGN CONSULTING SRL din Voluntari, cu un singur angajat și datorii de circa cinci miliarde de lei vechi la momentul câștigării licitației.

Iar sume nejustificate apar și la DJ 401A Bolintin Vale – Palanca, și la multe alte drumuri județene cu a căror modernizare se lăuda, permanent, fostul președinte Marian Mina.

Urmare a constatărilor controlului, s-au impus o serie de măsuri de remediere pentru actuala conducere a CJ Giurgiu, unele urmând a fi implementate până la finalul lunii decembrie 2021, altele până în luna iunie a anului viitor.

Demn de menționat este că, urmare a tuturor neconcordanțelor economice constatate de controlul Camerei de Conturi Giurgiu, s-a decis retrogradarea fostului director al Direcției Economice din cadrul CJ Giurgiu, Florentina Stănculescu, pe un post inferior. Deși aceasta a contestat în instanță decizia, se pare că, pe fond, judecătorii au respins solicitarea fostului director economic al CJ Giurgiu.

În loc de prolog…

După ce a fost ridicată în slăvi de către fostul președinte CJ Marian Mina, actual parlamentar PSD, iată că documentele oficiale spun altceva, referitor la „profesionalismul și cunoașterea situațiilor economice din județ” de către pretendentul la titlul de prefect al Județului. Mai mult, unii primari declarau, sub protecția anonimatului, faptul că se tem ca, odată cu numirea acesteia în funcție, ei fiind actuali primari PNL care au refuzat trecerea în PSD, să nu li se pună bețe în roate pentru dezvoltare, iar proiectele de hotărâre ale consiliilor locale din comunitățile pe care le păstoresc să nu le fie atacate, fără motiv, împiedicând astfel activitatea primăriilor respective.

Altfel spus, pasibilă de explicații în comisia de disciplină, Florentina Stănculescu, directorul demis de președintele Beianu, țintește functia de prefect al județului.
Cum bine zice Murphy, cel mai ușor e să controlezi ce fac alții!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img