Home Economie Povești nemuritoare cu păduri de 1,5 miliarde euro în Planul National de...

Povești nemuritoare cu păduri de 1,5 miliarde euro în Planul National de Redresare si Rezilienţă

0

Circa 1,5 miliarde de euro se alocă pădurilor şi ariilor naturale protejate prin Planul National de Redresare si Rezilienţă (PNRR), însă aceste fonduri riscă să fie risipite fără finalitate, deoarece în domeniul pădurilor nu există, în acest moment, un plan de reformă, potrivit unui comunicat al organizaţiei de mediu WWF România, transmite Agerpres.

„Guvernul a discutat ieri, pentru a doua oară, detaliile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care propune investiţii de circa 40 de miliarde de euro, cu o treime mai mult decât fondurile europene alocate pentru România. Vestea bună este că pădurilor şi ariilor naturale protejate li se alocă o sumă record de 1,5 miliarde de euro. Vestea proastă e că aceste fonduri riscă să fie risipite fără finalitate, căci în domeniul pădurilor nu există, în acest moment, un plan de reformă”, se menţionează în comunicat.

Potrivit organizaţiei de mediu, în fiecare an, România ar trebui să realizeze Planul Naţional de Reformă, care să includă sectorul forestier între reformele sale structurale-cheie şi să identifice nevoile concrete anuale, pentru care să aloce ulterior fonduri pentru implementare.

„Cel mai recent plan a fost însă făcut în aprilie 2020, iar pentru anul acesta planul nu a fost încă realizat. Cum poate Guvernul, în acest caz, să decidă direcţiile în care vrea să investească banii europeni alocaţi pentru reforme dacă nu ş-a asumat încă reformele pe care doreşte să le implementeze?”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Managerul de proiect pentru păduri şi arii protejate la WWF România, Antoanela Costea, consideră că pentru a avea „consistenţă” ne trebuie un plan de reformă, fişele detaliate pentru a se înţelege cum sunt alocate concret fondurile şi care sunt indicatorii de rezultat.

„În acest moment, PNRR este o listă de dorinţe. Pentru a avea consistenţă ne trebuie un plan de reformă, fişele detaliate pentru a se înţelege cum sunt alocate concret fondurile şi care sunt indicatorii de rezultat. La Comisia Europeană trebuie să mergem cu paşii concreţi şi cu finalitatea preconizată pentru fiecare reformă şi investiţie, dacă dorim ca intervenţiile pentru păduri propuse în PNRR să fie agreate”, a subliniat Antoanela Costea.

Ad

Exit mobile version