spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăExternePovestea tânărului care a provocat revolta din Siria

Povestea tânărului care a provocat revolta din Siria

-

După luni întregi de investigații, ziarul canadian The Globe and Mail l-a găsit pe Naief Abazid. În 2011, pe când avea 14 ani, a fost arestat după o postare anti-Bashar al-Assad. Aceasta a aprins revolta în orașul lui, Deraa și apoi a dus la războiul civil.Tânărul sirian și-a povestea pentru prima dată, în fața reporterului GM, într-un fastfood din Viena, unde e refugiat, transmite RFI.

- Reclama -

Totul a început la Deraa, în sud-vestul Siriei, la data de 16 februarie 2011. În plină „primăvară arabă”, postarea tânărului sugera că dictatura Baathistă ar fi următoarea care ar trebui să cadă, după revoluțiile din Tunisia și Egipt.”

Abazid spune că a postat toate acestea mai mult în glumă. „Am realizat că era serios abia când am ajuns în închisoare.” Alți doi tineri au fost arestați de autoritățile și torturați timp de săptămâni. „A fost ceva ce oamenii din Deraa, în ciuda fricii față de regim, nu au putut tolera. O revoltă a izbucnit în oraș. La data de 20 martie 2011, băieții au fost eliberați și s-au reunit cu familiile lor. A fost ca o nuntă”, își amintește Naief.

În primul an al conflictului, Naief Abazid și familia lui au decis să rămână în Deraa. Adolescentul nu a participat la ciocniri, cu excepția graffiti-urilor pe care le-a răspândit pe zidurile orașului. Dar, într-o zi, un soldat guvernamental l-a rănit la braț. Apoi, familia sa s-a mutat pentru un timp în Iordania, pentru a reveni la Deraa.

În septembrie 2015, după șapte luni de bombardamente teribile, spune tânărul, am fost cu toții surprinși atunci când nu a existat nici un bombardament timp de douăzeci și patru de ore. A fost momentul când familia  a văzut pe Al-Jazeera declarația Angelei Merkel, cum că Germania va găzdui toți refugiații sirieni care sosesc la frontieră. Familia a decis să-l trimită pe Naief Abazid, pe fratele său și pe vărul său pentru o călătorie lungă în Europa.

Au traversat Siria spre granița cu Turcia la bordul unui microbuz, au trecut prin ruinele antice din Palmyra, în teritoriul controlat de statul islamic. Drumul i-a costat 1 000 $ per persoană. Atunci și-au făcut o idee despre teroarea impusă de către organizația teroristă , când au văzut un cadavru instalat pe un sens giratoriu, decapitat și cu capul pus pe genunchi.

Pentru alți 1.100 de dolari de fiecare, plătiți la frontiera cu Turcia, au ajuns la Izmir. De aici, pe o barcă gonflabilă, la Lesbos, apoi cu un feribot la Atena. De acolo, a mers pe jos, prin Serbia și Ungaria, unde a fost arestat. Autoritățile ungare l-au pus într-un tren rapid la Viena.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img