Pe fondul vidului legislativ din ultimele zile, situația bolnavilor COVID-19 care refuză internarea rămâne confuză. Trimiși în izolare, sunt sunați de câte trei ori pentru ancheta epidemiologică, în timp ce alții, aflați în aceeași situație, nu sunt întrebați de sănătate, transmite RFI.
RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:
Este un vid legislativ în care fiecare vede ce face mai departe, semnalează un bolnav din Brașov, aflat de câteva zile în izolare la domiciliu.
Iar bâlbăiala DSP înrăutățește și mai tare lucrurile, acuză acesta.
„Sunt izolat la domiciliu de sâmbătă, din data de 4 iulie. Am făcut un test la cererea mea la Spitalul de boli infecțioase Brașov, iar luni mi-a venit rezultatul. De atunci stau izolat în casă. Între timp și soția mea a fost declarată pozitivă. În urma unei discuții pe care am avut-o cu un reprezentant DSP Brașov mi s-a comunicat că în urma celor 14 zile de izolare eu nu beneficiez de acele două teste care se fac la interval de două zile”.
Rep: Ce motiv a invocat?Bolnav: Motivul ar fi că eu am refuzat internarea.
Reporter: Dacă ați refuzat internarea sunteți pe cont propriu?
Bolnav: Așa mi-au lăsat dumnealor de înțeles…
Reporter: De ce ați refuzat internarea?
Bolnav: Pentru că nu am simptome și nu mi se pare normal să ocup un pat în spital când, probabil, un alt cetățean suferă și are nevoie cu adevărat nevoie de ajutor și de îngrijiri medicale. Nu mi se pare normal să încarc și să îngreunez acest sistem medical care este și așa la pământ, cu faptul că eu nu am simptome. Singurul meu simptom este anosmia, adică lipsa mirosului.
Reporter: Asta v-a făcut să vă și îndreptați spre un test inițial?
Bolnav: Da, sâmbătă acesta a fost principalul motiv pentru care m-am dus la spital, faptul că nu mai am miros.
Reporter: Pentru cei care nu au experimentat niciodată, chiar simți că nu mai ai miros? E îngrijorător sau trebuie să fii foarte atent?
Bolnav: Este foarte îngrijorător, chiar temător. Eu nu am simțit chestia asta niciodată în viața mea. Pur și simplu mi-a dispărut mirosul. Nu mai putem deosebi spirtul, care are un miros înțepător, parfumul, săpunul. Nu puteam să miros nimic.
Reporter: În cazul soției dumneavoastră simptomele sunt aceleași?
Bolnav: Exact.
Reporter: Știu că e foarte dificil să îți dai seama de unde ați fi putut să îl luați, dar aveți vreo pistă?
Bolnav: Nu. E imposibil să realizezi de unde ai luat virusul în condițiile în care am umblat cu mască și am încercat să mă protejez pe cât am putut.
Reporter: În condițiile în care dumneavoastră sunteți acum izolat la domiciliu, la lucru chiar nu mai mergeți, care e statutul dumneavoastră în această perioadă? Ce le-ați spus colegilor că nu mai veniți?
Bolnav: Eu mi-am anunțat angajatorul. Mi-am anunțat medicul de familie. Cei de la DSP gestionează situația asta, dar din punctul meu de vedere o gestionează foarte prost. Este un vid legislativ.
Ei nu pot să îmi spună în ce condiții după 14 zile eu voi putea ieși din izolare. La fel, nu am primit un răspuns concludent despre condițiile în care voi beneficia de concediu medical, cine mi-l eliberează. În momentul de față nu există un cod de boală pentru acest Covid.
Reporter: Ministrul Sănătății spunea că trebuie să vă dea medicul de familie. Vă aflați sub observația vreunui medic în acest moment?
Bolnav: Da, sub observația medicului de familie prin telefon.
Reporter: Sub observație, dar concediul medical vi-l dă?
Bolnav: Este o bâlbâială. Într-un final cred că voi primi un concediu medical din partea medicului de familie, dar eu, la acest moment, nu sunt 100% sigur.
Reporter: S-ar putea să vă treziți după 14 zile că va trebui să mergeți să vă faceți testele pe banii dumneavoastră. De testat va trebui să fiți testat ca să știți dacă ați depășit momentul.
Bolnav: Doamna de la DSP mi-a spus ieri că după 14 zile pur și simplu ies din casă. I-am răspuns că așa ceva nu e posibil. Am făcut o înregistrare cu convorbirea mea în cazul în care voi ajunge în vreo instanță să pot dovedi că eu nu sunt de reacredință.
Reporter: Credeți că dacă se va rezolva în Parlament, dacă va apărea o lege, totul va fi foarte clar pentru toată lumea? În momentul ăsta se pare că există o confuzie și la DSP și nici medicii de familie nu prea știu ce să facă.
Bolnav: Sper să fie promulgată o lege care să pună reguli în toate domeniile și la DSP și la angajator și la medicul de familie.
Reporter: Am înțeles decizia dumneavoastraă de a refuza internarea. Pe de altă parte, ar putea exista voci mai critice care ar putea spune „păi, dacă a refuzat să fie internat…”. Ce le răspundeți?
Bolnav: Dacă am refuzat să fiu internat trebuie să fiu blamat sau stigmatizat? Nu mi se pare normal ca pentru un simptom foarte mic să merg să consum niște resurse. În alte țări nu există așa ceva. Bolnavii asimptomatici nu sunt internați.
Reporter: Asta înseamnă că dacă v-ați fi făcut testul săptămâna trecută, cât încă era în vigoare ordinul, ați fi fost internat forțat?
Bolnav: Bănuiesc că da.