Un nou scandal la abatorul groazei din Germania

0

Abatorul şi compania care sunt în centrul unui focar de coronavirus din nord-vestul Germaniei au intrat în vizorul politicienilor după ce au solicitat sprijinul financiar al guvernului pentru a acoperi salariile muncitorilor aflaţi în carantină, transmite Reuters conform Agerpres.

Peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români. Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă. Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania precum şi cu privire la dependenţa de mâna de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România.

Vineri, această companie privată, care are 16.500 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ şapte miliarde de euro, a cerut sprijinul financiar al guvernului pentru a-i plăti pe muncitori care au fost puşi în carantină fără a fi bolnavi, a informat cotidianul Frankfurter Allgemeine.

„Nu am foarte multă simpatie pentru aceste lucruri. După ce o întreaga regiune a fost forţată să intre în izolare, acest lucru nu va ajuta la reducerea nemulţumirii opiniei publice”, a declarat, duminică, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, pentru publicaţia Bild am Sonntag.

Acelaşi sentiment a fost exprimat şi de Karl-Josef Laumann, ministrul muncii din landul Renania de Nord-Westfalia, unde îşi are sediul abatorul. Laumann a apreciat că deşi Toennies ar putea avea motive legale pentru a solicitat sprijin financiar, compania trebuie să procedeze cu atenţie.