spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriPOVESTEA BLONDEI LUI DANIEL CONSTANTIN: Legăturile cu Mogulul Energiei

POVESTEA BLONDEI LUI DANIEL CONSTANTIN: Legăturile cu Mogulul Energiei

-

Alina Cazanacli, blonda lui Daniel Constantin, președintele PC, numita de premierul Ponta la Ministerul Dezvoltarii,a provocat dispute în Partidul Conservator. Mai interesante sunt conexiunile blondei care acum a ajuns în subordinea lui Liviu Dragnea. Șefa tinerilor conservatori, originară din Drobeta Turnu Severin, este fiica lui Cristian Cazanacli, director la Porțile de Fier in vremea retehnologizărilor păguboase, și a derulat ea însăși afaceri cu „băieții deștepți”, scrie presa locală din Mehedinți.

- Reclama -

Instalarea Alinei Cazanacli la Ministerul Dezvoltării a fost văzută ca o nouă excentricitate pe bani publici a ministrului Liviu Dragnea, cel care si-a adus pe post de consilieră o fostă coafeză , iar ca secretară o studentă. Tot el a propulsat-o (cu ajutorul electoratului) deputat de Teleorman pe Cătălina Ștefănescu, o tânără de numai 25 de ani, fără nicio experiență profesională în afara celor doi ani cât a fost consilier la firma Agroconstruct.

- Advertisement -

Tatăl, urmărit penal în dosarul retehnologizărilor de la Porțile de Fier

Noul secretar de stat de la Ministerul dezvoltării este fiica lui Cristian Cazanacli, fost director la Porțile de Fier, pe vremea când se făceau retehnologizările aprobate de Ministerul Economiei pe mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu și continuate de Dan Ioan Popescu. Retehnologizări făcute cu piese vechi și care au costat bugetul sute de milioane de euro, scrie revista22.ro.
Cazanacli a scăpat în prima fază, DIICOT cercetându-i penal în acest caz doar pe foștii directori general de la Hidroelectrica – Traian Oprea și Eugen Pena, și pe Carmen Marin – fost director relații internaționale.

- Advertisement -

Sursa zilei anunța însă anul trecut extinderea cercetărilor asupra altor 36 de persoane, șefi de la Hidorelectrica și Porțile de Fier I, implicați în controversatele afaceri ale retehnologizărilor. Printre ei, Cristian Cazanacli, fostul director de la hidrocentrala din Mehedinți, cea mai mare din țară.

În solda lui Bogdan Buzăianu

nicolas-55982

Acesta a fost demis de la Porțile de Fier în 2005 și s-a angajat imediat la Buzzman Industries, controlată de Nicolae Bogdan Buzăianu (foto), cel care în anii 90 reprezenta Van-Tech, una dintre companiile implicate în retehnologizările respective.

Buzăianu, unul dintre băieții deștepți din energie, a deschis ulterior mai multe firme prin care a cumpărat energie ieftină de la Hidroelectrica, operațiune ce a făcut obiectul unui al dosar penal, în care Codruț Șereș (fost ministrul conservator al Economiei) a fost condamnat la patru ani cu executare, iar Traian Oprea, la șase ani cu executare. Sentința nu este definitivă.

Alina Cazanacli, afaceri cu “băieții deștepți”

Imediat după terminarea facultății a lucrat ca asistent administrativ la cabinetul de avocatură SCP Dragoș și Asociații. Se ocupa, spune în CV, de gestionarea relațiilor cu clienții, contabilitate primară și asigurarea unui mediu de lucru plăcut.Fiica fostului director de la Porțile de Fier, deși are studii juridice, a urmat pasiunea pentru energie a tatălui. În 2003, când încă era studentă la Facultatea de Drept din Universitatea Nicolae Titulescu, București, ea a devenit patroană a Encaz SRL, cu sediul în Drobeta Turnu Severin, locul de naștere al tinerei, scrie revista22.ro.

În 2007 a devenit administrator la Encaz, unde este asociat unic, și a trecut brusc la tranzacții pe piețele de energie PCCB și PZU.

Contracte de milioane de la stat

bogdan-nicolae-buzaianu-25798398
Encaz a avut șase angajați, dar a rulat afaceri de milioane de lei cu companii de stat și societăți celebre pe piața de energie autohtonă. Printre partenerii Encaz se numără Electrica SA și firmele mai multor “băieți deștepți” care au cumpărat ieftin de la stat și au vândut scump tot la stat: Buzzman Industries (din grupul firmelor controlate de Buzăianu), Transenergo Com SA, Petprod SRL, Alpiq Romindustries (tot în sfera de influență a lui Buzăianu).

Un parteneriat special a avut cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin (RAAN, care produce apă grea pentru centrale nucleare), Encaz fiind preferata Sucursalei Romag a RAAN în cazul procesării cărbunelui. În baza contractelor semnate între cele două societăți, Encaz vindea apoi energia obținută după procesarea cărbunelui pe instalațiile RAAN, mai scrie presa locală din Mehedinți.

Regia a intrat în insolvență în 2013, din cauza managementului defectuos, iar Encaz s-a înscris la masa credală cu o sumă de aproximativ 1,5 milioane de lei. În același an, o instanță a aprobat însă și intrarea în insolvență a firmei Alinei Cazanacli, Encaz SRL, iar RAAN s-a înscris și ea la masa credală a firmei, cu o aproape 90.000 de lei.

Cine e Bogdan Buzăianu?

Unul dintre cei mai cunoscuţi băieţi deştepţi din energie, Bogdan Nicolae Buzăianu, a renunţat la cetăţenia română şi s-a apucat de judo şi de afaceri cu aur. După schimbarea cetăţeniei, Bogdan Nicolae Buzăianu şi-a schimbat şi numele, devenind, din Nicolae, Nicolas. Cel mai important exponent al băieţilor deştepţi, Nicolas Buzăianu, controlează în continuare, prin interpuşi, afacerile companiei Energy Holding, chiar dacă susţine cu fiecare ocazie că nu mai are nimic de-a face cu societatea de pe urma căreia s-a îmbogăţit. Înainte de acest tun, contractele de retehnologizare pentru Porţile de Fier i-au adus alte câteva sute de milioane. În prezent, firma la care Buzăianu este acţionar se numeşte Selectra AG Elveţia.  Ofensiva lui Buzăianu pe planul îmbunătăţirii expunerii internaţionale a continuat cu implicarea companiei elveţiene controlate de el în sponsorizarea lansării oficiale din luna mai 2011, la Viena, a asociaţiei „Centrul pentru Dialog şi Cooperare” (CGDC), fondată de unii dintre prietenii băieţilor deştepţi din Bulgaria – printre care se numără celebrul consultant internaţional Stamen Stanchev şi fostul preşedinte al Bulgariei Petar Stoyanov.

nicolas-5658

La prima întrunire a membrilor CGDC de la Viena, din 20-21 mai 2011, el a participat însă în calitate de ambasador al Zambiei la UNESCO şi de membru al comitetului executiv al UNESCO din partea acestei ţări.

Bogdan Buzăianu este prezent pe piaţa de energie din România încă din anul 1996, când a reuşit să se impună, prin grupul de firme pe care îl controlează, ca un actor proeminent în sectorul reabilitărilor grupurilor energetice de la Porţile de Fier şi echipamentelor energetice, precum şi pe segmentul de furnizare a electricităţii către consumatori eligibili şi la export. În anul 1997, VA TECH Elveţia, reprezentată în România de Buzăianu şi care de-a lungul timpului şi-a schimbat denumirea de mai multe ori, preluând în 2001 Sulzer Hydro şi devenind în prezent Andritz Hydro, a obţinut prin încredinţare directă contractul de retehnologizare Porţile de Fier I – în baza HG 474/1997, promovată de Ministerul Industriei şi Resurselor la acea vreme (care, surprinzător, a şi suplimentat valoarea contractului, deşi firma elveţiană propusese o sumă mai mică, de doar 145 de milioane de franci elveţieni). Ulterior, lucrările realizate s-au dovedit de proastă calitate (situaţia era mai rea decât înainte de retehnologizare). Cu toate acestea, în 2001, aceleiaşi firme i se atribuie în mod similar (HG 848/2001) şi retehnologizarea de la Porţile de Fier II (contract în valoare de 122,51 milioane de euro). La fel, apar probleme după retehnologizare, se înregistrează diferite avarii, pe care însă cei implicaţi, de o parte VA TECH, şi de alta Hidroelectrica, le-au muşamalizat permanent.  În Elveţia, Nicolas Buzăianu a devenit membru al Forumului Crans Montana şi chiar preşedinte al uneia dintre comisiile de lucru ale acestei asociaţii – Consiliul pentru Politici Publice Internaţionale. În luna iunie a acestui an, la manifestările Forumului Crans Montana desfăşurate la Bruxelles, Buzăianu i-a avut printre invitaţii din România pe Mazbud Roy Amir, nimeni altul decât actualul preşedinte al Energy Holding SRL, Răzvan Chivu, consilier, Gabriel Cristian Costea de la compania Plasty Prod, Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Adrian Năstase, fost premier, Dan Ion Drăgoi, de la compania Comvex Constanţa, şi Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat în Ministerul Justiţiei. Un alt om de casă al lui Buzăianu, Dragoş Niţescu, a fost prezentat în cadrul forumului ca fiind CEO al unei companii fictive, Investime Mining Afrika. În plus, Forumul Crans Montana a încheiat un parteneriat, în luna noiembrie a anului trecut, cu două instituţii importante din România – Eximbank şi Agenţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), demersuri despre care nu amintesc niciuna dintre instituţii, chiar dacă una dintre ele este subordonată guvernului. Forumul Crans Montana oferă unor personalităţi ale vieţii publice internaţionale distincţii, beneficiari de-a lungul timpului fiind şi Petre Roman, Mugur Isărescu, Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img