Home Dezvaluiri O poveste cu un general SIE, firmele acoperite ale Securităţii din Elveţia...

O poveste cu un general SIE, firmele acoperite ale Securităţii din Elveţia şi dosarul Microsoft

0

Poliţia Locală Sector 2 a dat anul trecut firmei Felix Telecom un contract de peste 5 de milioane de euro, pentru instalarea a 480 de camere video. Felix Telecom este controlată de un general SIE în rezervă.Printre foştii acţionari ai Felix Telecom se numără şi Terra SA, firma prin care Securitatea făcea, înainte de 1989, tranzacţii cu tehnică militară, transmite Digi 24. Povestea la capătul căreia a ajuns Digi este însă mult mai interesantă. Şi face legătură cu episodul 7 din serialul Banii Roşii din decembrie 1989.

de ANDREI BĂDIN

Firma Felix Telecom controlată de generalul SIE în rezervă Teodor Ileş a fost înfiinţată în 1 aprilie 1992. Printre membrii fondatori s-au numărat Bancorex – 20%, Felix Computers – 20%, Teleconstrucţia SA – 20%, Telrad Telecommunication & Electronic Industries LTD din Israel – 20% şi Terra SA, 20%. Ultima dintre firme este întreprinderea prin intermediul căreia Securitatea făcea tranzacţiile cu armament. mai spune Digi.

ACOPERIT ÎN ELVEŢIA
Nume conspirativ: „Claudiu Averescu“
Nume real: Teodor Ileş

În timpul lui Ceauşescu, Ileş a fost unul dintre ofiţerii CIE implicaţi în operaţiunile AVS (Aport Valutar Special). Una dintre acoperirile lui Ileş a fost aceea de diplomat în Elveţia.
Acum Generalul Ileş face şi consultanţă pentru dealerii de armament. Managerul companiei Felix Telecom se numeşte Traian Mihu. Până la Revoluţie a fost directorul tehnic al ICE Felix – întreprindere de comerţ exterior, care producea calculatoare. Acesta apare şi el în nişte combinaţii foarte interesante legate de firmele acoperite ale Securităţii din Elveţia.

VĂRUL PRIMAR, AGENT DIE LA NEW YORK
Vărul lui Ilieş este fostul ofiţer DIE, Gheorghe Horotan, colonel în rezervă, nume conspirativ Horaţiu în vremea când activa la New York.Horotan spiona sub acoperirea Direcţiei Econimice din MAE la ONU. În vara anului 1973, Ileş era ofiţer la divizia V1, spionând la Geneva. După 1990, soţia lui Horotan, Augusta,a lucrat la Bancorex, care a devenit acţionar la Felix Telecom.

COFONDATOR AL FELIX TELECOM, PARTE DIN DOSARUL MICROSOFT
Cofondator al Felix Telecom este şi Gheorghe Florin Caspruf (prin TERRA SA). Acesta a deţinut compania SC Forte Company SRL care apare în dosarul Microsoft. În această firmă acţionar apărea la aceea vreme şi administratorul de azi al firmei lui Ilieş, Traian Mihu. Gheorghe Florin Caspruf e menționat ca acţionar la Compania elvețiană TRAWE SA, cu Sediul la Geneva. Compania TRAWE SA a fost înființată în 28.12.1976, fiind unul dintre vehiculele de comerţ exterior ale lui Ceauşescu. Trawe e pomenită în raportul din 1990 al experţilor canadieni despre Averea Diavolului. Din Trawe a făcut parte şi Jenel Matei, nepotul lui Marin Ceaușescu, fratele dictatorului Nicolae Ceaușescu.

RAPORTUL DIICOT-SIE DIN 2000 DESPRE BANII ROŞII DIN DECEMBRIE 1989 SCHEMA DE ACŢIUNE ŞI BANII MAFIEI ITALIENE
Raportul întocmit în anul 2000 de procurori din Parchetul General şi de către ofiţeri din Serviciul de Informaţii Externe trasează legăturile dintre ICE Dunărea, Crescent şi Trawe: „A fost stabilită, de asemenea, existenţa unor conturi tranzitorii în străinătate (Elveţia, SUA, Germania), active la începutul anilor ’80. În aceste conturi se încasau comisioane confidenţiale, obţinute în urma unor operaţiuni AVS (Aport Valutar Special). Patru dintre ele, deschise la UBS Basel şi Geneva (Uniunea Băncilor Elveţiene), aparţineau firmei DANAMIA N.V., controlată de către Direcţia Securităţii Statului şi înregistrată sub numele unui cetăţean olandez în Insulele Antile Olandeze. În cele patru conturi s-au încasat sume variind între 20.000 USD şi 520.000 USD (contul 207.681.D, UBS Geneva) – comisionul fiind transferat de către mafia italiană, prin intermediul firmei Balmex AG, Basel, în cadrul operaţiunii Mediaş”, se precizează în raport. Pe de altă parte, numele firmei DANAMIA se regăseşte şi în raportul detectivilor canadieni despre Trawe. În reclamaţia nr. 2 – punctul 1.1, aceştia precizează: „Societatea DANAMIA deţinuse în cadrul UBS contul 567.273.60.M., înainte de 1 iulie 1987”. În continuare, raportul menţionează că un cetăţean român, Nicolae, avea tot la UBS un cont pe numele său, şi că cele două conturi au fost folosite pentru tranzitarea unor sume considerabile.

NEPOTUL LUI ŞTEFAN ANDREI
Omul care s-a aflat în Trawe SA de la înfiinţare şi până la desfiinţare (aproape 20 de ani) este Dan Andrei, nepotul fostului ministru de externe Ştefan Andrei.Celălalt nume din Trawe SA, Florin Gheorghe Caspruf, pe care l-am pomenit deja, apare într-o decizie a Consiliului Concurenţei, din 2005, când a vândut firma Forte Company SA companiei Siemens. De asemenea, Cornel Petroşanu a înfiinţat în 1998 firma Petchem SARL, cu sediul în 31 decembrie 47, primul birou al Trawe.

C

Ad

Exit mobile version