Poșta austriacă, spionaj politic

0
166

Poşta austriacă a fost condamnată la plata unei amenzi de 18 milioane de euro pentru că a creat o bază de date cu privire la opiniile politice prezumtive ale clienţilor săi, a informat marţi Ministerul Justiţiei, potrivit AFP.

Poşta austriacă (Oesterreichische Post) a anunţat în ianuarie că va şterge baza de date cuprinzând informaţiile de natură politică despre clienţii săi, după ce a fost comparată cu Facebook de către activiştii pentru apărarea vieţii private.

Autoritatea austriacă de protecţie a datelor (DSB) a dictat o sancţiune administrativă de 18 milioane de euro după ce a descoperit că Poşta încălca reglementările privind protecţia datelor, a informat Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Oesterreichische Post, companie cotată la bursă, dar controlată de statul austriac, va face recurs la această decizie.

Site-ul de investigaţii Addendum a dezvăluit că Poşta stabilea presupusele afinităţi politice ale clienţilor săi pentru a vinde aceste informaţii unor partide politice. Dezvăluirea a declanşat o vie controversă în Austria, într-un context de îngrijorare legată de protecţia datelor personale.

Compania poştală a recunoscut această practică de lungă durată, dar a explicat că nu este una ilegală întrucât este vorba despre un calcul al probabilităţilor, care nu dezvăluie ‘comportamentul (electoral) efectiv al persoanelor’.

Investigaţia realizată de Addendum a relevat că Poşta austriacă a vândut informaţii despre numele, vârsta, adresa şi sexul a circa 3 milioane de persoane, adică peste o treime din populaţia ţării. În cazul a 2,2 milioane de clienţi, aceste date includeau şi afinitatea politică presupusă.