Pierre Lescure şi Thierry Frémaux, preşedintele, respectiv delegatul general al Festivalului de film de la Cannes, au anunţat, la Paris, lista filmelor, prestigioasa selecţie oficială 2019. In această a 72-a ediţie a celui mai prestigios festival de cinema din lume, va concura pentru La Palme d’Or şi un film românesc, „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu, transmite Radio France Internationale.
RELATAREA RFI:
Corneliu Porumboiu este un obişnuit al Festivalului de la Cannes, vine pe croazetă un pic ca la el acasă. Scurt-metrajul său „Călătorie la oraş”, realizat în 2003, anul în care îşi dă diploma la UNATC, ia premiul 2 la secţiunea Cinéfondation, cea rezervată filmelor de sfârşit de studii. Trei ani mai târziu, în 2006, regizorul din Vaslui e selecţionat la Cannes cu primul său lungmetraj „A fost sau n-a fost?” în secţiunea paralelă intitulată la Quinzaine des Réalisateurs. Porumboiu se întoarce acasă cu la Caméra d’or, recompensă atribuită tinerelor talente promiţătoare. In 2009, realizatorul revine la Cannes, în principala secţiune paralelă Un certain regard, cu pelicula „Poliţist, adjectiv” care va primi premiul juriului şi al criticii internaţionale, Fipresci. In fine, acum 4 ani, în 2015, Corneliu Porumboiu primeşte la Cannes premiul Un certain talent, din cadrul secţiunii Un certain regard, pentru filmul „Comoara”. Cu „La Gomera”, povestea unui poliţist care pleacă pe insula Gomera din Canare ca să-l ajute pe un controversat afacerist să evadeze din puşcărie, Porumboiu, la doar 43 de ani, este deci selecţionat la Cannes pentru a 5-a oară în cariera sa.
Selecţia oficială de anul acesta, 19 filme, numără şi alte nume grele ale cinematografiei mondiale, unii chiar veterani. Britanicul Ken Loach, americanul Terrence Malick, spaniolul Pedro Almodovar, fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt doar câţiva dintre cei care vor urca pe covorul roşu anul acesta la Cannes. „Selecţia este romantică şi politică” a estimat Thierry Frémeaux, delegatul general al Festivalului.
Meniul propus este într-adevăr bogat: vom avea parte de zombi, manipulări genetice, pictori, cântăreţi, paraziţi, mafioţi violenţi, judecători integri, şomeri, migranţi, şamd. In total, 19 filme sunt pentru moment în competiţie dar lista se mai poate lărgi, în particular la ultima peliculă a lui Quentin Tarantino, „Once upon a time in Hollywood” cu Leonardo di Caprio şi Bradd Pitt, încă în faza de montaj.
Veteranul Ken Loach, 82 de ani, de 14 ori venit la Cannes şi plecat de acolo déjà cu două Palme d’Or, revine deci şi anul acesta. Tot de două ori recompensaţi cu premiul suprem, fraţii Dardenne, revin şi ei cu un nou film social, povestea lui Ahmed, un tânăr care se va radicaliza. Pe lista „obişnuiţilor” să-l amintim şi pe Pedro Almodovar, a 6-a oară în competiţie la Cannes, de data aceasta cu Antonio Banderas în rolul unui regizor melancolic.
De notat că anul acesta au fost selecţionate patru femei, patru regizoare, un record salutabil, şi trei realizatori americani, semn de deschidere pentru peliculele de autor venite de peste oceanul Atlantic. Cinemaul asiatic este însă mai puţin prezent – doar două filme, unul chinezesc, altul sud-coreean – iar cele africane sau sud-americane cvasi-inexistente cu doar câte o peliculă. In fine, ţara-gazdă, Franţa, are 4 filme în cursa pentru La Palme d’Or.
Iată toate cele 19 pelicule în competiţie pentru La Palme d’Or 2019:
« Dolor Y Gloria » (Pain and Glory), de Pedro Almodovar (Spania)
« Nan Fang Che Zhan de Ju Hui » (The Wild Goose Lake), de Diao Yinan (China)
« Gisaengchung » (Parasite), de Bong Joon Ho (Coreea de Sud)
« Bacurau », de Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles (Brazilia)
« La Gomera » (The Whistlers), de Corneliu Porumboiu (România)
« Frankie », de Ira Sachs (SUA)
« It Must Be Heaven », al palestinianului Elia Suleiman
« Sibyl », de Justine Triet (Franţa)
« Little Joe », de Jessica Hausner (Austria)
« Atlantique », de Mati Diop (Senegal)
« Sorry We Missed You », de Ken Loach (Regatul unit)
« The Dead Don’t Die », de Jim Jarmusch (SUA) – filmul de deschidere
« Les Misérables », de Ladj Ly (Franţa)
« Roubaix, une lumière » (Oh Mercy!), de Arnaud Desplechin (Franţa)
« Le jeune Ahmed » (Young Ahmed), de Jean-Pierre şi Luc Dardenne (Belgia)
« Il Traditore » (The Traitor), de Marco Bellocchio (Italia)
« Matthias et Maxime » (Matthias and Maxime), de Xavier Dolan (Canada)
« Portrait de la jeune fille en feu », de Céline Sciamma (Franţa)
« A Hidden Life », de Terrence Malick (SUA)