Campionatul European de fotbal 2016 a generat venituri de 1,93 miliarde de euro și costuri de 1,1 miliarde euro, cu un beneficiu de 830 milioane, a anunțat vineri instanța organizatoare a competiției în cadrul unei conferințe de presă.
Portugalia a câștigat duminică seară finala în fața Franței cu 1-0.
Portugalia a avut o mare ocazie de gol în prelungiri (104), însă Lloris a respins excelent mingea trimisă cu capul de Eder. Franța a avut șansă și în min. 108, când Guerreiro a luat la țintă bara transversală din lovitură liberă. Această ocazie a prefigurat deschiderea scorului, reușită de Portugalia, prin rezerva Eder (109), cu un șut la colț din afara careului, după o acțiune personală.
Portugalia a cucerit trofeul, deși nu era cotată printre favorite și în ciuda unui parcurs care nu a impresionat, sacrificând de multe ori spectacolul în fața rezultatului, cu o singură victorie în 90 de minute în șapte meciuri (2-0 în semifinala cu Țara Galilor). Lusitanii, care au pornit de pe locul al treilea în Grupa F, au arătat însă că sunt o echipă solidă, în care grupul a fost principalul actor, în ciuda prezenței vedetei Ronaldo în rândul său, dar și în absența sa.
Șase sute de milioane din acest venit net vor fi acordate celor 55 de federații naționale membre ale UEFA. Restul de 230 milioane va acoperi cheltuielile de organizare a EURO 2020 și ale preliminariilor sale.
Aceste venituri sunt în creștere cu 34% în raport cu ediția 2012 a turneului, organizat în comun de Polonia și Ucraina, ținând cont de trecerea de la 16 la 24 de echipe.
Esențialul intrărilor la UEFA este constituit din drepturile TV (1,05 miliarde euro), restul din programul de parteneriat (480 milioane euro) și din vânzarea biletelor (400 milioane euro).
Veniturile pentru Franța, țara gazdă, erau estimate înaintea competiției la 1,2 miliarde euro, dintre care 200 milioane din taxe și impozite, prin Centrul de economie și de dreptul sportului (CDES).
Potrivit UEFA, 25.000 de locuri de muncă cu normă întreagă au fost create grație desfășurării EURO în Franța.
UEFA a estimat, pe de altă parte, prin vocea secretarului său general Theodoros Theodoridis, că trecerea de la 16 la 24 de țări participante a fost o ”experiență foarte pozitivă”.
Anunțat și pentru 2020, dar incert pentru 2014, formatul turneului ”a permis unor echipe mici să aducă un plus acestui turneu”, a estimat directorul de competiții al UEFA, Giorgio Marchetti.
”În afara Albaniei, ele s-au calificat toate în sferturile de finală”, a adăugat el făcând referire la criticile aduse acestei formule, în timp ce Portugalia, finalistă, nu ar fi trecut niciodată de meciurile din grupă într-o formulă de 16 echipe, după părerea sa.