Ponta: DNA nu îl mai poate ancheta pe Corlățean

0
475

Fostul premier Victor Ponta spune că decizia CCR privind abuzul în serviciu se traduce în situţia fostului ministru de Externe Titus Corlăţean prin faptul că acesta nu mai este pasibil de răspundere penală, având în vedere că nu ar fi încălcat nicio lege.

”Discutând şi cu alţi jurişti experimentaţi am ajuns toţi la aceeaşi concluzie: decizia de azi a CCR e raţională şi echilibrată – nu opreşte în niciun fel lupta anticorupţie, dar limitează abuzurile produse prin analizele de oportunitate! Legalitatea e treaba magistraţilor – oportunitatea funcţionarului sau a omului politic care răspunde politic nu penal! Altfel totul se transformă în abuz şi orice faci (fără a încălca nicio lege) devine pasibil de interpretare după 1 an sau după 10 ani!”, a scris Ponta pe Facebook.

El a explicat ce înseamnă decizia în cazul lui Titus Corlăţean, acuzat de DNA de abuz în serviciu în dosarul Diaspora.

”Deci dacă ai încălcat cu buna ştiinţă o lege care spune ce trebuie să faci şi să nu faci – eşti pasibil de răspundere penală (dar trebuie arătată prevederea legală)! Dacă nu ai încălcat nicio lege, oportunitatea unei decizii administrative sau politice nu poate fi apreciată de un procuror! Punct. Caz tipic – dosarul lui Titus Corlăţean! Nu scrie în nicio lege câte secţii de vot trebuie să fie în străinătate, putea legal să facă oricâte considera oportun (şi a făcut un număr identic ca în 2009, când nu a fost nicio problemă)! În final s-a dovedit că decizia a fost defectuoasa că au fost cozi în anumite secţii (ceea ce mi-a produs mie un prejudiciu pentru că am pierdut alegerile din această cauză). Corlăţean a răspuns politic prin demisie, dar nici nu a încălcat o lege, nici nu a avut vreo intenţie criminală (că mi-a făcut mie rău deşi evident că nu voia asta)! Clar şi simplu!”, a argumentat deputatul PSD.