spot_img
16.2 C
București
marți, septembrie 27, 2022
AcasăhighlightPompierii spun că punerea la dispoziţie a şefilor ISU Bucureşti ar fi...

Pompierii spun că punerea la dispoziţie a şefilor ISU Bucureşti ar fi ilegală: I-am văzut executaţi public de Premier

-

Pompierii spun că punerea la dispoziţie a şefului ISU Bucureşti-Ilfov şi a celor doi adjuncţi ai acestuia nu ar fi fost făcută în baza legii şi cer explicaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, susţinând că celor trei le-a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie, transmite Mediafax.

- Reclama -

Revista Pompierilor a publicat un nou articol în care colegii le iau apărarea şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov – inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu -, care la o lună de la tragedia din clubul Colectiv au fost suspendaţi din funcţii şi puşi la dispoziţia IGSU.

Pompierii bucureşteni spun că punerea la dispoziţie a celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov nu s-a făcut în baza legii care reglementează situaţiile în care un cadru militar poate fi pus la dispoziţie.

„Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziţie a militarilor: articolul 82 şi articolul 89”, arată pompierii.

În legea la care fac referire, articolul 82 prevede că un ofiţer, maistru militar sau subofiţer poate fi pus la dispoziţie dacă „li se pregăteşte trecerea în rezervă, fie sunt bolnavi, fie au căzut în captivitate”. De asemenea, în articolul 80 din aceeaşi lege se arată că militarii din „Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază se pun la dispoziţie când sunt trimişi în judecată sau sunt judecaţi de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadraţi”.

Pompierii susţin că cei trei nu au fost trimişi în judecată şi cu atât mai puţin judecaţi de vreo instanţă. „În concluzie, nici aici nu se încadrează punerea lor la dispoziţie”, potrivit acestora.

„O fi vreo lege secretă pe undeva, ne-o fi scăpat nouă vreo prevedere legală? Cât de legală e această punere la dispoziţie? I-am văzut executaţi public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumţia de nevinovăţie iar punerea lor la dispoziţie nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare”, arată pompierii.

Mai mult, aceştia cer Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă un punct de vedere oficial, prin care să li se explice care a fost legea pe care au avut-o în vedere când s-a luat decizia de a-i pune la dispoziţie pe Mihai Mirel Guţă, Orlando Şchiopu şi Giani Aldoiu.

Pompierii îşi explică solicitarea adresată IGSU arătând că „subiectul punerii la dispoziţie a celor trei ofiţeri din comanda ISU Bucureşti-Ilfov face un obiect de real interes în mass-media şi constituie un precedent în Arma Pompierilor”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...