Home Actualitate Polonia şi Ungaria au votat împotriva cotelor obligatorii de migranți, iar Bulgaria,...

Polonia şi Ungaria au votat împotriva cotelor obligatorii de migranți, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut. România ca de obicei s-a aliniat Germaniei și Franței

0
TOPSHOT - Migrants head towards the Polish Kuznica border crossing on the Belarusian-Polish border on November 15, 2021. - Thousands of migrants -- most of them from the Middle East -- have crossed or attempted to cross the EU and NATO border since the summer. Western countries have accused the Belarusian regime, which is backed by Russia, of engineering the crisis in retaliation against EU sanctions, charges that Minsk has denied. - Belarus OUT (Photo by Leonid SHCHEGLOV / BELTA / AFP) / Belarus OUT (Photo by LEONID SHCHEGLOV/BELTA/AFP via Getty Images)

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri că ţara sa nu va participa la planificata redistribuire a migranţilor între statele UE, la o zi după ce miniştrii europeni de interne au convenit prin majoritate calificată, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), un acord care înăspreşte regulile privind dreptul de azil, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre, relatează agenţia DPA.

„Nu vom permite să ne fie impuse niciun fel de cote de migraţie pentru refugiaţii din Africa, din Orientul Mijlociu, pentru arabi, musulmani sau pentru oricine”, a spus şeful guvernului de la Varşovia.

„Nu vom accepta să ni se impună idei absurde”, a declarat la rândul său ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, care a amintit că Polonia a primit deja din Ucraina 1,6 milioane de refugiaţi de război.

Miniştrii de interne europeni au convenit joi la Consiliul JAI înăsprirea regulilor privind acordarea dreptului de azil în UE, în contextul în care politicienii pro-europeni sunt îngrijoraţi de creşterea popularităţii partidelor anti-migraţie.

Acordul prevede că procesarea cererilor de azil formulate de migranţii veniţi din ţări unde nu sunt războaie sau alte crize va fi efectuată în centre de primire create la frontierele externe ale UE, iar aceia care nu se califică pentru a primi azil vor fi repatriaţi.

Pentru a ajuta ţări din prima linie, precum Italia, acordul prevede că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, contribuţie descrisă de ministrul polonez de interne Bartosz Grodecki ca fiind de fapt o „amendă”.

Prin urmare, Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, dar textul a fost adoptat prin majoritate calificată.

Ad

Exit mobile version