Home Armata Polonia pune condiţii pentru PESCO dorit de Berlin, România a acceptat

Polonia pune condiţii pentru PESCO dorit de Berlin, România a acceptat

0

Una dintre condițiile prezentate de Polonia pentru participarea sa la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) este un angajament pe flancul estic cel puțin la nivelul existent în alte domenii, a declarat ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz, transmite marți PAP conform Agerpres.

Acordul a 23 de state membre ale Uniunii Europene în sensul intensificării cooperării în domeniul apărării reprezintă o victorie pentru Germania, fiind salutat de Comisia Europeană, în contextul riscurilor reprezentate de Rusia, comentează Financial Times, subliniind că va trebui evaluată eficienţa proiectului.

Douăzeci și trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, față de o cooperare extinsă în domeniul securității, punând bazele unei așa-numite ‘uniuni a apărării europene’. Participarea la această inițiativă (PESCO) este voluntară pentru statele UE.

Într-o primă fază, această cooperare extinsă ar trebui să se materializeze în proiecte de dezvoltare de material militar (tancuri, drone, sateliți sau avioane de transport militar) sau a unui spital de campanie european. În perspectivă, această cooperare consolidată s-ar putea concretiza în crearea unui cartier general operațional pentru unități de luptă ale UE sau a unei platforme logistice de operațiuni.

Macierewicz a subliniat că pentru industria militară poloneză este extrem de importantă asigurarea unei poziții egale cu cea a altor țări.

‘Securitatea militară a Poloniei are la bază autonomia industriei de apărare poloneze, dar și capacitatea sa de a coopera cu industriile militare, atât ale țărilor europene, cât și ale SUA și Coreei de Sud”, a spus oficialul polonez.

Uniunea Europeană a subliniat că PESCO este complementară cu NATO, organizație din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE. Referitor la acest aspect, ministrul polonez a accentuat că ‘nicio țară central și est-europeană nu își poate permite să finanțeze două structuri de apărare în același timp”.

După ce luni miniștrii afacerilor externe și ai apărării din 23 de țări membre ale UE au semnat notificarea intenției lor de a crea PESCO, o decizie finală de lansare a ‘uniunii apărării’ este așteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Irlanda, Portugalia și Malta încă analizează posibilitatea de a lua parte la acest proiect, în timp ce este de așteptat ca Danemarca și Marea Britanie, care au un statut special de opt-out, să nu participe. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE.

Ad

Exit mobile version