spot_img
21.8 C
București
luni, iulie 15, 2024
AcasăCulturăPolonia poate, România NU: Colecția Czartoryski și Cumințenia Pământului

Polonia poate, România NU: Colecția Czartoryski și Cumințenia Pământului

-

Guvernul  de la Varșovia a negociat și a reușit achiziția colecției Czartoryski, care includea ”Doamna cu hermină” a lui DaVinci și câteva lucrări de Rembrandt și Renoir. Colecția fusese estimată la 2 miliarde de euro și a fost adjudecată cu o sumă mult mai mică, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

- Advertisement -

Colecția Czartoryski numără aproape 86.000 de opere de artă, aproape 250.000 manuscrise și cărți. Este una dintre cele mai vechi și mai bogate colecții din Europa, înființată în 1801 de prințesa Izabela Czartoryska. După căderea comunismului, colecția s-a aflat în proprietatea Fundației Czartoryski. Cum însă Fundația este prezidată din străinitătate de prințul Adam Karol Czartoryski, în vârstă de 76 de ani, iar moștenitorii prințului nu au legătură cu Polonia, Executivul de la Varșovia a negociat cumpărarea în bloc a colecției pentru ca piesele să nu părăsească niciodată țara. Suma nu este cunoscută, dar media poloneze vorbesc de circa 230 de milioane de euro. Valoarea reală a colecției, este dificil de estimat și ar putea depăși două miliarde de euro. Potrivit presei, numai lucrarea lui Da Vinci este asigurată pentru circa 350 de milioane de euro.

- Advertisement -

”Doamna cu hermină” este unul dintre cele patru portrete de femeie pictate de Leonardo Da Vinci în jurul  anului 1490. Tabloul pictat în ulei, pe lemn, o reprezintă pe Cecilia Gallerani, iubita lui Ludovico Sforza, Duce de Milano. Portretul fusese rechiziționat din Polonia de naziști, în timpul celui de-al doilea război mondial. După război, tabloul a revenit în Polonia și a fost restaurat de către proprietari.

Întreaga colecție este în conservare la Muzeul din Cracovia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img