spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizePolonia nu dă sisteme PATRIOT Ucrainei

Polonia nu dă sisteme PATRIOT Ucrainei

-

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina „situaţia pe front este critică” şi săptămânile următoare „ar putea să decidă deznodământul războiului” provocat de invazia rusă, dar Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot, transmite agenţia EFE.

El a făcut această declaraţie la o conferinţă de presă în avionul cu care se întorcea la Varşovia de la summitul european desfăşurat la Bruxelles. Concluziile acestui summit cuprind o dispoziţie prin care statelor UE li se solicită „să ia măsuri pentru a garanta securitatea spaţiului aerian ucrainean”, a menţionat Tusk.

- Advertisement -

Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene cu bombe ghidate asupra poziţiilor ucrainene pe linia frontului, iar în spatele frontului bombardamentele asupra centralelor electrice, distrugând inclusiv o mare termocentrală în apropiere de Kiev, astfel că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere insistent noi sisteme antiaeriene, în special sisteme Patriot, dar şi noi rachete pentru a completa muniţia consumată prin folosirea lansatoarelor deja primite.

Germania a anunţat că va oferi Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, dar premierul polonez a subliniat că şi alte state trebuie să contribuie la această iniţiativă, la care Polonia însă nu poate participa. „Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat Donald Tusk. „Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat premierul polonez.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img