Polonia l-a forțat pe Macron să-și amâne vizita la Varșovia

0
17

Președintele francez Emanuel Macron și-a amânat vizita la Varșovia. Se știe bine deja că relațiile Poloniei cu Franța nu sunt  la cele mai înalte cote în ultimii 2-3 ani. Agenda politică eurosceptică și contractele pentru programe de apărare cu Franța au fost respinse de guvernul sub conducerea Partidului Lege și Justiție în 2016. Conform unor surse diplomatice vizita a a fosta amânată la cererea Varșoviei, transmite Radio France.

RELATAREA RFI:

Probabil cea mai complicată perioadă a relațiilor bilaterale a fost atinsă în timpul actualei guvernări a partidului Lege și Justiție, în special în 2016-2017, atunci când un oficial polonez, în speță vice-ministrul apărării de atunci (Bartosz Kownacki) făcea declarații cel puțin ne-diplomatice, spunand că, citez “francezii ar trebui să nu uite că au învățat să mănânce cu furculița de la polonezi în sec. XVI”. În acest mod, partea poloneză răspundea la frustrările Franței cu privire la contractul bilateral ulterior eșuat pentru construcția și livrarea helicopterelor Caracal pentru Armata Poloneză.

Un an mai târziu în august 2017, E. Macron declara la Sofia că, citez: “Polonia merită un guvern mai bun.” Practic, după 1989 relațiile bilaterale niciodată nu au fost atât de încordate, vina aparținîndu-i mai degrabă părții poloneze din motive uneori politico-ideologice cum ar fi de exemplu euro-scepticismul actualului executiv reflectat în relația cu Bruxelles-ul și Berlinul, dar și Parisul, sau uneori incompatibilități de natură mai degrabă de viziune la nivel de leadership, acolo unde Poloniei i-a fost refuzată uneori dorința de a avea o voce mai importantă în chestiuni strategice în domeniul energiei, apărării, a politicii agricole comune, în chestiunea protecționismului francez pe piața europeană a muncii sau aspecte ce țin de viitorul buget al UE. 

Trebuie menționat ca surse din Ministerul de Externe Polonez au declarat că vizita președintelui francez Emmanuel Macron ar putea fi cea mai importantă vizita a unui lider european în 2019. Însă data rămâne incertă, la fel cum relațiile politice între cele două capitale rămân incerte după ce în presa poloneză au fost scurse informații despre amânarea vizitei oficiale a lui Macron pe 8-9 aprilie 2019, amânarea făcându-se la sugestia părții poloneze.

Începând cu toamna trecută la nivel diplomatic au existat încercări de a relansa relația cu Franța. În acest an, doi miniștri francezi importanți au vizitat Varșovia cu scopul de a pregăti vizita oficială a lui E. Macron. Este vorba de ministrul Francez pentru Afaceri Europene Nathalie Loiseau și ministrul Economiei Bruno Le Maire. Totuși, a fost notată absența ministrului francez al Apărării Jean-Yves Le Drian la celebrarea a douăzeci de ani de la intrarea Poloniei în NATO.

Din informațiile apărute în media poloneză, partidului “Lege și Justiție” îi este teamă că Macron ar putea susține deschis opoziția poloneză iar se știe țn Polonia, ca de fapt în toate statele membre UE, campania pentru euro-parlamentare este deja în desfășurare. Se pare astfel că relansarea polono-franceză cade victimă campaniei electorale pentru Parlamentul European.