spot_img
-0.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăAnalizePolonia către UE: Nu reducem consumul de gaz

Polonia către UE: Nu reducem consumul de gaz

-

Guvernul polonez a reiterat miercuri că nu va reduce consumul de gaz, în pofida acordului european convenit cu o zi în urmă pentru diminuarea consumului de gaze cu 15% pe care Polonia l-a votat favorabil în Consiliul UE, reducere care în prezent este voluntară pentru statele membre, dar pe care Comisia Europeană o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de ”penurie gravă”, ce ar putea surveni în eventualitatea sistării furnizării gazelor ruseşti, transmite Agerpres.

Într-un interviu acordat presei poloneze, citate de agenţia EFE, ministrul polonez al mediului Anna Moskwa a spus că nu vede ”necesitatea reglementării folosirii gazului”, întrucât Polonia ”se află într-o poziţie mai bună comparativ cu alte ţări” membre ale UE.

”Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG (compania de stat poloneză pentru distribuţia gazului) lucrează la investiţii urgente pentru a-şi creşte capacitatea, livrările de gaze rămân stabile şi nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuţie” către consumatori, a explicat ea. Deci ”nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia”, a promis Anna Moskwa.

Cât despre diminuarea livrărilor de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 (reduse de Rusia începând de miercuri la 20% din capacitatea conductei, respectiv jumătate din volumul livrat până în prezent după o altă diminuare anterioară), titulara Ministerului polonez al Mediului a asigurat că această măsură decisă de Moscova ”nu va afecta semnificativ Polonia”.

Mai mult, a continuat ea, ”când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcţiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va creşte treptat”, şi în plus este aşteptată ”finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia”.

Conducta Baltic Pipe, care va transporta gaz norvegian către Polonia, va atinge în câteva luni de la darea în folosinţă capacitatea sa maximă de 10 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ acelaşi volum de gaz pe care Polonia îl importa din Rusia.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat marţi – după ce statele UE au convenit acordul de reducere a consumului lor de gaz cu 15% – că ţara sa ”nu este obligată să reducă automat cantitatea de gaze consumată” şi a insistat că cel mai important lucru pentru guvernul de la Varşovia este ”să garanteze securitatea energetică poloneză şi interesele polonezilor”.

Comisia Europeană a cerut iniţial ca statele UE să-şi reducă uniform cu 15% consumul de gaze, astfel încât volume de gaze să devină disponibile pentru livrări către alte state membre, pentru a fi ajutată în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img