Polițistul alb din Chicago, un tânăr de culoare și 500 de ani de închisoare

0
96

Un fost poliţist din Chicago a fost condamnat vineri la şase ani şi nouă luni de închisoare pentru uciderea unui tânăr în 2014; pedeapsa maximă ar fi fost de 500 de ani de închisoare, transmit Reuters și Agerpres.

CHICAGO, IL – JANUARY 18: Former Chicago police Officer Jason Van Dyke, left, listens with his attorney Daniel Herbert at Van Dyke’s sentencing hearing at the Leighton Criminal Court Building January 18, 2019 in Chicago, Illinois. (Photo by Antonio Perez-Pool/Getty Images)

Jason Van Dyke, alb, acum în vârstă de 40 de ani, l-a ucis în 2014, cu 16 gloanţe, pe adolescentul de culoare Laquan McDonald, în vârstă de 17 ani, care avea asupra lui un cuţit.

Vinovăţia lui Van Dyke a fost stabilită de un juriu în octombrie anul trecut. Verdictul a constituit o premieră: a fost prima dată când un poliţist din Chicago aflat în timpul serviciului a fost considerat responsabil penal de uciderea unui afro-american.

Condamnarea pronunţată vineri ar fi putut fi de 20 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare, plus câte 30 de ani pentru fiecare foc de armă, considerat act de violenţă separat.

Joi, o altă instanţă i-a achitat pe trei foşti colegi ai lui Van Dyke, acuzaţi de complicitate în apărarea acestuia după crimă.