Politico: Ciucă, Generalul prin care Iohannis vrea să controleze Guvernul

0

Președintele român Klaus Iohannis a instalat un general al armatei în funcția de prim-ministru, dar planurile sale de a stimula măsurile anticorupție și independențaJustiției par să nu supraviețuiască bătăliei viitoare.

După ce Ludovic Orban a renunțat la funcția de prim-ministru pentru rezultatele electorale mai slabe decât se așteptau liberalii, Iohannis l-a numit rapid pe ministrul Apărării și fostul șef de Stat Major al Armatei Nicolae-Ionel Ciucă în locul său.

Ciucă este nou în politica – a aderat la PNL (centru-dreapta) abia în octombrie – și nu are propria sa bază de putere politică. Prin numirea generalului, cu care a lucrat îndeaproape în Consiliul Suprem al Apărării Naționale, Iohannis și-a sporit foarte mult propria influență asupra guvernului. Ciucă este premier interimar deocamdată, dar rapoartele din presă sugerează că va fi numit definitiv în funcție.

„Ciucă va fi un prim-ministru loial care va aplica politicile președintelui”, a declarat analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Totuși, alegerile au slăbit și poziția lui Iohannis, care este oficial deasupra politicii de partid, dar este un fost primar PNL al orașului Sibiu și a acordat un ajutor clar în campanie PNL în dauna Partidului Social Democrat.