spot_img
9.6 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăUncategorizedPolitico: Cea mai neașteptată vedetă a crizei

Politico: Cea mai neașteptată vedetă a crizei

-

- Reclama -

Să începem, așadar, cu Donald Trump. După săptămâni în care a minimalizat riscurile, președintele Statelor Unite a dat vina ba pe China, ba pe Uniunea Europeană, ba a susținut că e o farsă a Partidului Democrat și a mass-mediei.

- Reclama -

În alte vremuri, lumea ar fi căutat leadership-ul Statelor Unite. Trump însă nu mai este nici măcar un lider național unificator, cu atât mai puțin un om de stat global. „America First”, înseamnă , mai întâi de toate, a arăta lumii degetul din mijloc.

- Advertisement -

De partea cealaltă a Atlanticului, colegul de suflet al lui Trump, Boris Johnson, un showman talentat, a reacționat lent, pe măsură ce virusul a măturat în Europa și, fără a respecta Brexit-ul , nu a oprit coronavirusul la controlul pașapoartelor din Dover.

Johnson, care crede că misiunea lui definitorie va fi „a-și duce la bun sfârșit Brexitul”, se comportă ca un lider de război de tipul lui Churchill. Însă nici așa nu-și poate suprima clovnul său interior.

- Advertisement -

Peste Canal, lucrurile arată până acum mai bine. Președintele Macron se menține în linia unor De Gaulle sau Napoleon, radiază autoritate și solemnitate.

Peste Rin, Angela Merkel intră într-un rol pentru care pare să fi fost concepută. Stilul de conducere al ”mamei națiunii” contrastează cu tonul marțial de la Paris și Londra și cu excesul de auto-felicitări de la Washington.

Decența ei fundamentală și procesul de luare a deciziilor bazat pe dovezi au restabilit-o pe bună dreptate în poziția de lider sigur al Europei. .

Cea mai neașteptată vedetă a crizei este totuși Giuseppe Conte, un profesor de drept, fără afiliere de partid, scos din obscuritate pentru a ține împreună o coaliție fragilă a partidelor populiste anti-sistem și și care conduce acum un guvern de centru-stânga, mai ortodox.

Gestionarea calmă a crizei a contrazis dictonul lui Mussolini conform căruia guvernarea italienilor nu este doar dificilă, ci și inutilă”, scrie Politico.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img