Home Analize Poliţia Română investighează cazul în care au fost îndepărtate panglici cu tricolorul...

Poliţia Română investighează cazul în care au fost îndepărtate panglici cu tricolorul maghiar în Odorheiu Secuiesc

0

Poliţia română a demarat o anchetă penală după ce patru persoane au îndepărtat panglicile tricolore maghiare de pe coroanele de flori depuse, duminică, cu ocazia zilei Solidarităţii Naţionale, la Monumentul Mileniului din Odorheiu Secuiesc, a relatat, luni, postalul de ştiri Szekelyhon.ro.

Potrivit publicaţiei online, duminică seara, la două ore după evenimentul organizat cu ocazia Zilei Solidarităţii Naţionale, cele patru persoane, originari din Galaţi, au smuls panglicile tricolore maghiare şi cele cu culorile steagului secuiesc de pe coroanele de flori aşezate în faţa monumentului care este amplasat în piaţa din faţa Primăriei din Odorheiu Secuiesc. Autorii au aruncat panglicile în tomberoanele de gunoi de pe o stradă din apropiere.

Potrivit Mariei Plumbu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, după incident, la faţa locului, poliţiştii i-au tras la răspundere pe suspecţi, i-au condus la secţia de poliţie locală şi le-au verificat identitatea.

Cele patru persoane, cu domiciliul în Galaţi, cu vârste cuprinse între 53-58 de ani, doi bărbaţi şi două femei, au fost acuzaţi de furt, iar ancheta continuă cu implicarea Parchetului.

Duminică după-amiază, în oraşul din Ţinutul Secuiesc, Primăria, Centrul Cultural şi organizaţia locală a Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania au organizat o ceremonie pentru a marca Tratatul de la Trianon. Potrivit cotidianului judeţean “Harghita Népe”, în cadrul evenimentului, primarul Árpád Gálfi, alături de alţi vorbitori, au ţinut discursuri, iar după binecuvântare, participanţii au depus coroane de flori la monument.

Monumentul, care constă dintr-o coloană de marmură amplasată pe un postament cu doi lei de o parte şi de alta, a fost inaugurat în data de 26 iulie 1897, cu ocazia împlinirii a 1 000 de ani de la întemeierea statului ungar, însă a fost demolat de autorităţile române în anul 1919, dar Primăria din Odorheiu Secuiesc a dispus restaurarea lui în anul 2008.

Ad

Exit mobile version