Bărbați înarmați au invadat teritoriul mănăstirii ortodoxe medievale Banjska din nordul Kosovo și Metohija, a declarat eparhia Rasko-Prizren a Bisericii Ortodoxe Sârbe.
„Eparhia este foarte îngrijorată, pentru că, potrivit ultimelor informații, un grup de mascați înarmați au invadat mănăstirea într-o mașină blindată, spargând porțile închise ale mănăstirii. Acum este un grup de pelerini din Novi Sad cu un preot, precum și starețul Danil și frații” , spune publicația.
Frații monahali și pelerinii s-au închis în clădire, biserica este și închisă.
„Oameni înarmați se mișcă prin curte, din când în când se aud împușcături. Eparhia condamnă ferm violența din locul religios al SOC și face apel la părți să pună capăt conflictului”, a spus eparhia.
O fotografie a poliției kosovare cu vehicule blindate și arme automate în curtea mănăstirii a fost publicată pe rețelele de socializare din regiune.
Prim-ministrul autoproclamatei Republici Kosovo, Albin Kurti, a declarat că duminică seara persoane necunoscute au tras asupra ofițerilor de poliție kosovari din nordul regiunii, ucigând unul și rănind pe al doilea. Potrivit acestuia, împușcătura a avut loc în apropierea satului Banska din municipiul Leposavich.
Președintele autoproclamatului Kosovo, Vjosa Osmani, a dat vina pe „bandele criminale sârbe” pentru atac.
Oficiul pentru Kosovo și Metohija din subordinea Guvernului Serbiei a raportat mai devreme că persoane necunoscute au aruncat grenade în curțile a trei reprezentanți ai partidului Listei Sârbe din Kosovo și Metohija în noaptea de 22 septembrie.
Directorul biroului pentru Kosovo și Metohija sub guvernul sârb, Petar Petkovic, a declarat pe 18 septembrie că, în ciuda cererii UE din 3 iunie de a reduce tensiunile în Kosovo, 22 de incidente pe motive etnice au avut loc din vina Pristinei.
De la sfârșitul lunii mai, sârbii kosovari au organizat proteste în municipalitățile Zvecan, Zubin Potok, Leposavić, North Mitrovica din nordul regiunii. Ei cer retragerea forțelor speciale ale poliției albaneze kosovare și a „primarilor” din nordul Kosovo și Metohija și crearea unei Comunități a Comunităților Sârbe în temeiul acordului din 2013 de la Bruxelles, înainte de a vorbi despre noi alegeri municipale în regiune.Motivul protestelor a fost o încercare a autorităților albaneze kosovare de la Pristina de a instala primari albanezi în urma rezultatelor alegerilor municipale din 23 aprilie din nordul regiunii, care au fost boicotate de sârbi.