Home Analize Polexit?

Polexit?

0

Se accentuează disputa privind reforma judiciară poloneză . Curtea de Justiție a UE a decis că secția de disciplină a Curții Supreme poloneze a încălcat legislația UE. La rândul său, Curtea Constituțională a țării trebuie să decidă dacă legislația europeană este compatibilă cu Constituția națională. Dacă ar plasa constituția deasupra legislației UE, atunci ar fi posibilă o singură ieșire – Polexit – spun comentatorii conform RFI.

Pericolul unui „Polexit” este invocat de Euronews.

Observatorii au interpretat decizia Tribunalului Constituțional al Poloniei ca pe o mișcare a guvernului de dreapta al Poloniei de a submina puterea legilor UE în interiorul țării și chiar un pas de îndepărtare față de blocul celor 27.

Polonia a aderat la UE în 2004, fiind de acord să respecte regulile și legile sale. Dar Varșovia s-a blocat într-o dispută cu ceilalți membri ai blocului cu privire la controversatele reforme judiciare. În februarie 2020, Polonia a adoptat noi măsuri care au împiedicat judecătorii să sesizeze anumite probleme juridice către Curtea Europeană de Justiție.

Și Le Monde vede o nouă etapă în confruntarea dintre Bruxelles și Varșovia cu privire la reformele judiciare poloneze. Aspectul disciplinar al reformei judiciare din Polonia ”nu este în conformitate” cu legislația europeană, a decis joi (15 iulie) Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) printr-o hotărâre care ar putea declanșa sancțiuni financiare de la Bruxelles.

Criticii guvernului au declarat că legislația de la Varșovia încalcă legislația UE, numind-o un „Polexit legal”.

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, șeful partidului Platforma Civică, de opoziție, a acuzat partidul PiS că „a părăsit UE”.

Ziarul elvețien Le Temps explică faptul că în ochii Uniunii Europene, Curtea Constituțională Poloneză este o instituție marionetă și ilegală. Sesiunea de miercuri a fost prezidată de un fost membru PiS, care a considerat că „judecătorii polonezi nu devin judecători ai Uniunii Europene prin simplul fapt de a aplica dreptul Uniunii Europene” – o remarcă incongruentă, când de fapt, judecătorii polonezi sunt europeni și trebuie să aplice legislația europeană.

Marți, Curtea Constituțională trebuia să emită o hotărâre, cerută direct de premierul Mateusz Morawiecki, privind compatibilitatea Constituției poloneze cu legislația UE.

Aceasta a fost amânată pentru joi, apoi pentru 3 august, adăugând în continuare confuzie în legătură cu problema statului de drept în Polonia.

Și ziarul italian Corriere della Sera se arată îngrijorat:

„În urmă cu două zile la Bruxelles, la finalul cinei sale cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lansase un tweet optimist:  un ”schimb bun” asupra  dosarelor actuale. Dar dacă Curtea Constituțională poloneză va susține într-adevăr supremația dreptului național și ar afirma că articolele 1 și 19 din Tratatul UE nu sunt compatibile cu Constituția, Varșovia ar avea două opțiuni: fie să modifice Tratatul, fie să se retragă din Uniunea Europeana”.

Pentru ziarul polonez Gazeta Wyborcza: „PiS știe că viziunea sa despre Polonia, cea a unei democrații autoritare, xenofobe și religioase, dominată de corupție, este incompatibilă cu civilizația modernă occidentală. Dacă PiS nu s-a îndreptat încă hotărât spre Est, este din două motive: primul este legat de bani – care ar putea dispărea însă în curând din cauza atacurilor la statul de drept; celălalt este legat de alegători, pentru că, dacă sunt ei eurosceptici, vor să rămână totuși sub tutela unchiului Sam„.

Rzeczpospolita se teme, de asemenea, că Polonia ar putea într-adevăr să iasă din UE: „Unul dintre judecătorii constituționali a numit chiar Uniunea Europeană „ creatură ”. Deocamdată suntem încă membri ai UE și, până de curând, nu exista nicio îndoială că nimic nu era mai important pentru noi decât să rămânem în UE. Dar lucrurile par să se schimbe. ” (Sursa: Eurotopics).

Ad

Exit mobile version