Statele Unite și-au intensificat presiunile asupra Iranului, anunțând luni sancțiuni împotriva oricărei țări care va continua să cumpere petrol iranian, transmite RFI.
”O decizie riscantă”, notează Courrier International, care ar putea spori tensiunile cu China și amenința stabilitatea Golfului Persic.
„Reducerea la zero a exporturilor de țiței iranian va lipsi Teheranul de principala sa sursă de venit”, reamintește CNN.
În timp ce cotidianul francez de afaceri Les Echos remarcă – pentru cei care încă se îndoiau – că „șoimii” au recâștigat controlul politicii externe a SUA. După o nouă strângere a șurubului asupra companiilor străine care fac afaceri în Cuba, Casa Albă a anunțat luni că nu va reînnoi derogările acordate celor opt țări mari importatoare de petrol iranan, contrar a ceea ce se aștepta.
Iranul va fi probabil un subiect predilect în campania electorală din 2020, când unii candidați democrați și-au anunțat deja intenția de a reveni la acordul nuclear din 2015 a lui Obama, prin care Iranul a fost de acord să revizuiască programul său de îmbogățire a uraniului, considerat de mulți ca fiind destinat să înzestreze țara cu arme atomice.
De partea sa, Donald Trump și-a înăsprit considerabil linia. La începutul lui aprilie, el a trecut Garda Revoluționară iraniană pe lista organizațiilor teroriste străine, mai scrie ziarul francez.
Pentru New York Times, ”lovitura este îndrăzneață, dar foarte riscantă”:
„Unii experți consideră că sprijinirea Riyadhului este o amenințare la adresa stabilității Golful Persic, existând riscul unor atacuri cibernetice iraniene împotriva instalațiilor energetice din Arabia Saudită”. Dacă ar fi așa, „întreruperea producției de petrol din Arabia Saudită ar putea submmina piețele”, potrivit unei note a grupului de consultanță Eurasia, citată de cotidianul newyorkez.
Wall Street Journal notează că ”Anunțul lui Donald Trump a urcat prețul petrolului, care a încheiat luni la cel mai înalt nivel în aproape șase luni. Această reacție rapidă a pieței, împreună cu criticile din partea Chinei și a Turciei, contrazice puternic afirmațiile administrației Trump cum că acțiunea sa împotriva Iranului ar trebui să aibă un impact internațional relativ mic”.
„Un risc de confruntare sporită” – titrează și Washington Post.
„Trump pare în mod ciudat hotărât să meargă pe această linie, chiar dacă amenință securitatea SUA și va forța alegătorii americani să suporte din propriile buzunare creșterea prețului benzinei „, mai notează The Washingron Post. (Sursa: Courrier International, Les Echos)