Pe 31 martie, președintele american Donald Trump a declarat că va candida pentru al treilea mandat dacă adversarul său la alegeri ar fi fostul președinte Barack Obama. „Mi-aș dori să pot. Ar fi grozav. „Mi-ar plăcea asta”, a spus el, ca răspuns la o întrebare pe această temă a jurnalistului de la Fox News, Peter Doocy, la un briefing de la Oval Office.
Declarația a venit la o zi după senzaționalul interviu telefonic al lui Trump pentru NBC News, în care a spus că mulți ar dori ca el să servească intr-un al treilea mandat. „Dar practic le spun că mai avem un drum lung de parcurs, pentru că administrația tocmai a început să lucreze”, a spus politicianul. Când jurnaliștii au întrebat dacă însuși președintele își dorește acest lucru, el a răspuns că îi place să muncească și că „există metode” care să-i permită să rămână pentru un mandat suplimentar, dar era prea devreme să se gândească serios la asta.
Mai târziu în acea zi, în timpul unei conferințe de presă la bordul Air Force One, Trump a fost din nou întrebat despre un al treilea mandat. „Nici măcar nu vreau să vorbesc despre un al treilea mandat acum, pentru că indiferent de ce simți despre el, mai este mult timp înainte. Mai avem aproape patru ani și e mult timp, dar, în ciuda acestui fapt, atât de mulți oameni spun că ar trebui să candidez din nou. Le place felul în care lucrăm”, a spus el.
Declarațiile lui Trump au făcut furori în rândul democraților. Președintele Comitetului Național Democrat, Ken Martin, l-a comparat pe Trump cu dictatorii, iar reprezentantul din New York, Dan Goldman, a spus că republicanul este serios cu privire la încălcarea Constituției SUA. „El a escaladat încă o dată în încercarea sa aparentă de a prelua puterea și de a ne distruge democrația”, a spus el.
Este departe de prima dată când Trump a vorbit despre extinderea puterilor sale. Chiar și în timpul cursei prezidențiale din 2020, pe care a pierdut-o, republicanul a spus că merită un mandat suplimentar pentru că a fost tratat atât de nedrept.
La o săptămână după ce s-a întors la Casa Albă, Trump i-a întrebat din nou pe congresmeni dacă poate candida din nou la președinție. „Am strâns mulți bani pentru următoarea cursă pe care nu cred că voi putea să-i cheltuiesc pentru mine, dar nu sunt 100% sigur pentru că nu știu”, a spus el, stârnind mai multe râsete. La o întâlnire cu susținătorii săi de culoare pe 20 februarie, Trump a întrebat dacă ar trebui să candideze din nou. Ei au scandat ca răspuns: „Încă patru ani”.
Toate aceste remarci au fost prezentate ca glume, dar pe 30 martie, Trump a declarat pentru NBC News că nu glumește. Cu toate acestea, colegii săi de partid îndeamnă în continuare să nu ia prea în serios cuvintele președintelui. „Voi, băieți, continuați să-i puneți această întrebare și cred că se distrează. „[El] pare să vă troleze”, a declarat liderul republican al Senatului John Thune reporterilor pe 31 martie.
Al 22-lea amendament la Constituția SUA, ratificat în 1951, prevede: „Nimeni nu va fi ales în funcția de președinte de mai mult de două ori și nicio persoană care a ocupat funcția de președinte sau a acționat ca președinte mai mult de doi ani în locul unei persoane alese președinte nu va fi aleasă în funcția de președinte de mai multe ori”.
Amendamentul a fost adoptat după președinția fără precedent de 12 ani a lui Franklin Roosevelt, care a fost ales în cea mai înaltă funcție de patru ori, din 1932 până în 1944. Înainte de el, nimeni nu a fost ales vreodată pentru un al patrulea sau chiar al treilea mandat – de pe vremea primului președinte american George Washington, limitând puterile la două mandate ale șefului statului, deși nu fusese înscrisă nici în lege.
Cum ar putea Trump să ocolească ipotetic Constituția
Unii susținători ai lui Trump, inclusiv consilierul său Steve Bannon, susțin că al 22-lea amendament interzice unui președinte să servească mai mult de două mandate consecutive, așa cum a fost cazul lui Roosevelt. Trump, totuși, a ocupat funcția de președinte cu o pauză de patru ani, așa că ar putea candida pentru un al doilea mandat la rând în 2028. Cu toate acestea, experții în drept constituțional consideră acest argument insuportabil. „Amenințări și insinuări ca acestea cu siguranță îi stârnesc baza [a lui Trump], dar nu există nicio bază constituțională pentru ca un actual președinte să își caute președinția după ce a fost ales pentru două mandate”, a declarat Michael Gerhardt, profesor emerit la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill School of Law, pentru ABC News.
Un alt scenariu prezentat în mass-media este unul în două etape: mai întâi, Trump candidează pentru vicepreședinte în tandem cu J.D. Vance, iar apoi, dacă va câștiga, Vance demisionează pentru a-i oferi lui Trump președinția. Într-un interviu acordat NBC News, președintele american a recunoscut că acesta este o modalitate prin care ar putea rămâne la putere. Cu toate acestea, Constituția SUA conține prevederi în acest sens. Conform celui de-al 12-lea amendament, „Nicio persoană calificată din punct de vedere constituțional pentru funcția de președinte nu va fi aleasă în cea de vicepreședinte al Statelor Unite”. Astfel, întrucât Trump nu mai poate candida la președinte, nici nu are dreptul să-și prezinte candidatura pentru postul de vicepreședinte.
Singura opțiune pentru Trump de a rămâne în Biroul Oval este să adopte un amendament corespunzător la Constituția SUA. La sfârșitul lunii ianuarie, unul dintre aliații săi, reprezentantul Tennessee Andy Ogles, a propus reformularea prevederilor Legii fundamentale după cum urmează: „Nimeni nu va fi ales în funcția de președinte de mai mult de trei ori și nici nu va fi ales pentru un mandat suplimentar după ce a fost ales pentru două mandate consecutive”.
O nouă modificare a Constituției poate fi adoptată în două moduri: fie prin votul a două treimi din membrii ambelor camere ale Congresului, fie prin convocarea unei convenții la cererea adunărilor legislative a două treimi din state. Cu toate acestea, amendamentul va intra în vigoare numai după ce va fi ratificat de către legislatorii din cel puțin trei sferturi din state. Acest lucru nu va fi ușor de realizat, deoarece avantajul republican în Congres este foarte mic: 218 până la 213 locuri în Camera Reprezentanților (cu patru rămase vacante) și 53 până la 47 în Senat. Încă din 2026, vor avea loc alegeri la jumătatea mandatului, în care democrații ar putea fie să-și reducă decalajul, fie chiar să obțină controlul asupra uneia sau ambelor camere.
Trump va avea, de asemenea, o perioadă foarte dificilă în a-și asigura sprijinul numărului necesar de legislaturi de stat. În ultimii ani, 25 din 50 de state au fost clasificate drept state „roșii” tradițional republicane; 19 state și Districtul Columbia sunt considerate pro-democrate; Celelalte șase – Arizona, Wisconsin, Georgia, Michigan, Nevada și Pennsylvania – sunt „state swing”, chiar dacă Trump le-a câștigat pe toate în 2024. Chiar dacă ne imaginăm că voturile legiuitorilor de stat privind amendamentul de extindere a puterilor prezidențiale sunt împărțite la fel de favorabil pentru republican, el va avea totuși nevoie de sprijinul a șapte state tradițional „albastre”. În cele din urmă, în 2028, Trump va împlini 82 de ani – chiar mai în vârstă decât a fost Joe Biden în timpul ultimei campanii prezidențiale.