spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAnalizePoate ataca Coreea de Nord electromagnetic SUA?

Poate ataca Coreea de Nord electromagnetic SUA?

-

Milioane de vieți ar putea fi pierdute în Statele Unite ca urmare a unui atac nord-coreean constând în pulsuri electromagnetice. Este concluzia unui raport prezentat în Congres, la începutul lunii octombrie. Presa internațională se întreabă cât de gravă este, totuși, această amenințare, transmite RFI.

Business Insider scrie că autorul raportului, Peter Vincent Pry, un strateg nuclear care a lucrat în CIA, a avertizat asupra efectelor devastatoare pe care le-ar putea avea un atac folosind o capcană electromagnetică. Impulsurile ar bloca rețeaua electrică din SUA și ar distruge infrastructura de comunicații care susține în prezent 320 de milioane de locuitori ai SUA. Componentele electronice și de control al traficului aerian ar fi, de asemenea, distruse.

Un număr de 500.000 de oameni zboară peste America de Nord în orice moment, a declarat, pentru Forbes Peter, Vincent Pry.

El a adăugat că livrările de alimente ar fi compromise  și până la 90% din populație ar putea muri într-un an.

Potrivit Newsweek, în cel mai rău scenariu, alimentele din supermarketuri ar fi consumate în trei zile, iar cele existente în depozite, în 30 de zile  – ceea ce ar putea declanșa foamete, boli și ar duce societatea în colaps.

Dar, cât de probabil este scenariul lui Pry? Potrivit unor experți, nu foarte.

Un alt expert, Jack Liu a descris amenințarea ca fiind „supraestimată în mare măsură” și a declarat că Phenianul nu a dezvoltat focoase nucleare suficient de puternice pentru a fi eficiente.

Alți cercetători susțin că nu s-au efectuat suficiente teste pentru a stabili unde, în atmosfera Pământului, o detonare de tip electromagnetic ar putea fi eficientă. Ceea ce face utilizarea  de către Coreea de Nord a unei asemene arme foarte puțin probabilă.

Potrivit unui politolog citat de ziarul britanic Daily Express regimul lui Kim Jong-un ar putea avea în prezent capacitatea de a lovi regiunea Los Angeles cu o rachetă nucleară, dar SUA ar „răspunde puternic și va fi sfârșitul regimului”.

Cu toate acestea, o potențială explozie de tip electromagnetic ar putea bloca tehnologiile americane, limitând eficacitatea unui contraatac dinspre Washington.

- Advertisment -

Must Read

Secretele din mobilul premierului olandez

0
Deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă în urma unei relatări a presei conform căreia premierul Mark Rutte a şters mesaje de...