PNL blochează de 3 luni punerea în funcțiune a aparatului PCR de la Spitalul Județean din Focșani. 5 parlamentari, mesaj pentru ministrul Sănatății: Refuzăm în continuare să credem că în calitate de medic și ministru sunteți de acord cu asemenea practici care generează consecințe devastatoare pentru comunitate

0

Din informațiile pe care, în lipsa unei comunicări instituționale normale, le obținem neoficial, decizia de a nu se pune în funcțiune la Spitalul Județean aparatul de testare de tip PCR este una politică, a organizației PNL Vrancea.Refuzăm în continuare să credem, că în calitate de medic și ministru sunteți de acord cu asemenea practici care generează consecințe devastatoare pentru comunitate, atât din punct de vedere medical, cât și social și că veți permite continuarea abuzurilor care pot determina instituirea măsurilor de carantină comunitară!, ii transmit ministrului Sănătății 5 parlamentari PSD de Vrancea.

Scrisoarea deschisă este semnată de senatorul Cristian Dumitrescu și deputații ANGEL TÎLVĂR, DRAGOȘ BÂRLĂDEANU, TUDORIȚA BOBOC si NICUȘOR HALICI.

SCRISOARE DESCHISĂ
Domnului Ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru

Domnule ministru al sănătății,
În ultimele luni am asistat cum în județul Vrancea numărul de infectări cu noul coronavirus SARS-CoV-2 a urmat un îngrijorător trend crescător punând în pericol sănătatea cetățenilor și sistemul public de servicii medicale.
În permanență am atras atenția în legătură cu faptul că toată responsabilitatea a ceea ce se întâmplă cu sănătatea vrâncenilor în pandemie este a celor care coordonează din punct de vedere administrativ și politic măsurile de prevenire a răspândirii acestui virus care afectează societatea și mecanismele ei în ansamblu.
Domnule Nelu Tătaru, în calitate de ministru al sănătății, în baza prerogativelor de care ați dispus, l-ați demis pe directorul DSP Vrancea și ați instalat o conducere militară la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani, apoi un management interimar, în scopul declarat de a limita riscul de extindere a focarelor existente la momentul adoptării acestor măsuri radicale!
Tot în calitate de ministru ați aprobat majorarea numărului de personal atât în Direcția de Sănătate Publică Vrancea , cât și la Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani, garantând astfel pentru capacitatea conducerilor nou instalate de a selecta fără concurs zeci de persoane care să răspundă eficient nevoii de acțiune imediată caracteristică stărilor de urgență și de alertă. Garanția oferită de dumneavoastră a surclasat astfel orice speculație privind utilizarea resurselor publice pentru remunerarea echipelor de campanie electorală!
Nu vrem să credem, însă, că de la nivelul funcției în care ați fost învestit, riscându-vă probitatea profesională și morală sunteți dispus să girați jocurile politicianiste ale conducerii PNL Vrancea, care, de săptămâni întregi își bate joc de sănătatea vrâncenilor!
Așa cum cunoașteți, autoritatea județeană a alocat fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de dotările utile în perioada pandemiei, inclusiv pentru achiziționarea unui aparat de testare de tip PCR, care a fost livrat Spitalului Județean Focșani de aproape 3 luni!
Din informațiile pe care, în lipsa unei comunicări instituționale normale, le obținem neoficial, decizia de a nu se pune în funcțiune la Spitalul Județean aparatul de testare de tip PCR este una politică, a organizației PNL Vrancea.
Refuzăm în continuare să credem, că în calitate de medic și ministru sunteți de acord cu asemenea practici care generează consecințe devastatoare pentru comunitate, atât din punct de vedere medical, cât și social și că veți permite continuarea abuzurilor care pot determina instituirea măsurilor de carantină comunitară!
În Vrancea, focarele din unitățile medicale rămân o constantă îngrijorătoare, persoanele instituționalizate aflate în categoriile de risc se află în continuare în permanent pericol, nu există niciun fel de coerență în acțiunile dispuse de DSP și drept urmare, consecința directă este creșterea exponențială a numărului de îmbolnăviri! Această situație cu care ne confruntăm este cauzată de capacitatea redusă de testare și de bâlbele administrative generate de lipsa competențelor manageriale, amatorismul și cinismul celor pe care i-ați instalat în funcții la solicitarea organizației PNL Vrancea!
Conștienți de condiționările politice cărora trebuie să le răspundeți, vă atragem atenția că astăzi nu ne aflăm într-un context care să vă permită o asumare relaxată a acțiunilor colegilor de partid, pentru că ele sunt îndreptate împotriva vieții oamenilor, iar dumneavoastră sunteți pus în situația să le girați!
Ne referim la realitatea că anchetele epidemiologice care ar trebui să temporizeze și să limiteze transmiterea bolii se fac sporadic și extrem de neprofesionist, testările se fac aleator de către angajați noi, fără experiență rezultatele fiind în acest context incerte, fapt care întreține suspiciunea că DSP Vrancea controlează din ”condei” rezultatele testelor COVID-19 și că declară mai puține persoane infectate!
Așa cum arată lucrurile, Vrancea este menținută în mod voit în topul județelor, ca număr de infectări/zi, însă, acest tip de acțiune practicat la vârful instituțiilor care sunt în măsură să limiteze propagarea bolii intră în sfera faptelor circumscrise de Codul Penal!
Atâta vreme cât s-a realizat de mai bine de 2 luni achiziționarea de echipamente și aparatură medicală pentru a putea lupta cu pandemia de COVID-19, considerăm că refuzul de utilizare a aparatului PCR de la Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani, reprezintă o sabotare a eforturilor personalului medical și a autorităților locale pentru salvarea sănătății cât mai multor oameni!
În calitate de reprezentanți ai cetățenilor din județul Vrancea, vă solicităm intervenția în regim de urgență pentru protejarea și salvarea vieților vrâncenilor cărora de luni de zile le este refuzat în mod nejustificat dreptul la sănătate și la libertate.

Senator CRISTIAN DUMITRESCU

Deputat ANGEL TÎLVĂR
Deputat DRAGOȘ BÂRLĂDEANU
Deputat TUDORIȚA BOBOC
Deputat NICUȘOR HALICI