spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizePNL a ajuns partidul procurorilor

PNL a ajuns partidul procurorilor

-

Comentariu de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

- Reclama -

Partidul care, cu ani în urmă, rămăsese singurul care se mai lupta cu sistemul de forță al statului și pleda pentru drepturile omului, am numit PNL, se transformă treptat în reduta supremă de apărare a procurorilor și de susținere a Laurei Kovesi. E dreptul democratic al partidului Brătienilor să adopte asemenea poziții; singura problemă e că asta i-ar putea aduce surprize foarte neplăcute la alegerile din mai.De ceva vreme, liberalii din conducerea centrală nu mai prididesc cu afișarea sprijinului public pentru procurori, pornind de la scandalul nașterii secției de investigare a acestora. S-a ajuns pînă la purtarea de banderole albe pe brațe, la fel ca procurorii aflați în grevă parțială, adică exact ce face și Laura Kovesi. În plus, PNL se bate năpraznic pentru promovarea fostei șefe a DNA în postul de procuror european și critică dur pe oricine are altă poziție.
Ludovic Orban s-a burzuluit la guvern cerînd să o sprijine necondiționat Kovesi în cursa europeană:
„Somez Guvernul și coaliția majoritară să înceteze orice demers la nivelul Consiliului și la nivelul Parlamentului European în ceea ce privesc procedurile ulterioare pentru că ieri și astăzi România a repurtat o victorie dar este necesară, măcar în ceasul al doisprezecelea, mobilizarea tuturor actorilor politici din România pentru a maximiza șansa candidatului român de a obține funcția de procuror șef, o funcție extrem de importantă la nivel european”, a spus el zilele trecute.
Ce să mai spunem că Laura Kovesi a cîștigat la votul din Comisia LIBE cu voturile a cinci eurodeputați ai PNL care nici măcar nu erau membri ai acesteia.Și tot Orban mai spunea: ”Am recomandat reprezentanţilor PNL, în special parlamentarilor, europarlamentarilor, ca astăzi să purtăm aceste banderole în semn de solidaritate cu protestul magistraţilor împotriva OUG 7, pentru că astăzi va avea loc un protest amplu în foarte multe Parchete, în foarte multe judecătorii, tribunale, iar mesajul nostru este unul de solidaritate şi de susţinere a revendicărilor legitime ale magistraţilor, mai precis abrogarea OUG 7 şi desfiinţarea acestei Secţii speciale de investigare a infracţiunilor realizate de magistraţi care a căpătat aspectul unui pluton de execuţie al magistraţilor independenţi, în care comanda foc o dă ministrul Justiţiei la ordinul lui Dragnea”.
Una peste alta, PNL s-a pliat total pe acea componentă a justiției numită procurori și se luptă aprig pentru drepturile lor.
Un demers lăudabil în ochii multora, la o adică.Marea întrebare e cît de păgubos va fi el, electoral vorbind.
PNL nu stă prea grozav în sondaje, ba chiar are probleme zdravene.
În cele mai optimiste cercetări sociologice, PNL are cca.27%, adică exact scorul însumat al PNL și PDL în 2014. Și atunci ce rost a avut fuziunea, dacă nu există niciun plus de procente? Și de ce nu s-a recuperat din voturile dezamăgiților de guvernarea PSD-ALDE?Dacă ia sub 25%, Ludovic Orban s-ar putea vedea obligat să demisioneze după modelul Crin Antonescu, în 2014.
Numai că informații de culise acreditează un scenariu dramatic, în ultima vreme.
Acela în care liberalii ar lua în jur de 15-18%, adică maxim 7-8 euroaleși.
Indiferent de sondaje, PNL are nevoie ca de aer, la alegerile din luna mai, de o mobilizare de excepție a electoratului propriu.
Iar mobilizarea în teritoriu este apanajul aleșilor locali.
Or, un număr uriaș al acestora are dosare penale făcute de procurori.Unii își mai amintesc, poate, faptul că la ultimele alegeri locale, în 2016, s-a vorbit ca de o temă principală a campaniei de lupta penalilor pentru noi mandate.
Foarte mulți politicieni, cu precădere de la PSD și PNL, au candidat din postura de anchetați penal, inculpați ori chiar condamnați. La Botoșani, Sinaia sau Urziceni au cîștigat liberali penali, la Baia Mare, Tulcea, Râmnicu Vîlcea sau Brașov foști liberali excluși din partid tocmai pentru problemele penale.
Alți primari PNL în exercițiu sunt anchetați de DNA, precum Nicolae Robu, de la Timișoara. Cel al Beiușului tocmai a fost condamnat la ani grei de închisoare. Primarul liberal din Piatra Neamț e trimis în judecată cu toată conducerea primăriei. La Bacău, PNL a pierdut primăria în fața PSD pentru că marele favorit al alegerilor, Romeo Stavarache, era anchetat de DNA. Primarul liberal din Tg.Mureș e trimis în judecată de DNA. La Ploiești, PNL a trebuit să-l înlocuiască pe Andrei Voloșevici pe motiv de DNA; noul primar, tot liberal, e și el anchetat de DNA.
Înșiruirea poate continua mult și bine.
În anul dinaintea alegerilor, presa consemna că jumătate dintre președinții de consilii județene și o treime dintre primari de municipii au probleme cu legea. Nu mai vorbim de orașele mai mici, ori de comune.
Ulterior, numărul lor a crescut, în loc să scadă.
În acest moment, aleșii locali ai PSD văd că liderii de la centru ai partidului lor se luptă cu justiția, cu magistrații, cu SRI, cu Laura Kovesi candidat de procuror european.
Cei ai PNL văd exact contrariul.
Rezultatul e lesne de intuit: la alegerile europene, oamenii PNL din teritoriu nu se vor sinchisi de mobilizarea electoratului.
O amenințare similară venise și anul trecut, la votarea codului administrativ propus de PSD-ALDE: conducerea centrală a PNL dorea un vot împotrivă, pentru a sancționa guvernanții, dar, din teritoriu au venit reacții extrem de nervoase, pentru că în joc erau pensiile speciale pentru primari. Și atunci, conform relatărilor presei, aleșii locali au amenințat cu non-combatul la alegerile de anul acesta. Speriați, Orban, Turcan & comp au renunțat la a mai contesta legea la CCR, cum anunțaseră inițial.
De această dată, PNL nu are cum să mai dea înapoi, situația de criză a fost, deja, creată.
Poate că sprijinirea deșănțată a procurorilor va aduce PNL simpatia tefeliștilor, numai că ei, conform bannerelor afișate în Piața Victoriei, se ”pi….ă pe el de vot”, așa că, electoral, greu de întrevăzut un cîștig.
În schimb, cum spuneam, este cert că acțiunea conducerii centrale va duce la o demobilizare în județe, unde se așteaptă un eșec în alegeri pentru a se trece la decapitarea actualei conduceri. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img