PMP vrea un Pact Național pentru Sănătate

0
90

Partidul Mişcarea Populară a transmis miercuri un apel – printr-o scrisoare deschisă semnată de preşedintele formaţiunii – către toţi liderii politici din România pentru elaborarea şi adoptarea unui Pact Naţional pentru Sănătate care să cuprindă 10 măsuri.

Potrivit unui comunicat al PMP, Pactul Naţional pentru Sănătate va reprezenta „foaia de parcurs pe care decidenţii guvernamentali, indiferent de culoarea politică, se vor angaja să o respecte cu stricteţe, astfel încât sistemul sanitar din ţara noastră să reuşească să ofere servicii de calitate cetăţenilor, dar, mai ales, să poată face faţă unor crize similare sau mai grave decât cea pe care o avem de înfruntat astăzi”.

„Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus a evidenţiat slăbiciunile uriaşe ale sistemului de sănătate din România. Cauzele sunt multiple: subfinanţare, lipsa unei strategii coerente, legislaţia deficitară, politizarea excesivă sau tradiţionala practică românească a ascunderii gunoiului sub preş”, se menţionează în scrisoarea trimisă liderilor politici de preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Concret, PMP propune 10 măsuri care ar garanta îmbunătăţirea considerabilă a sistemului sanitar din România: „o speranţă de viaţă mai mare, servicii de mai bună calitate, tratamente performante, sustenabilitate”.

Astfel, Pactul Naţional pentru Sănătate propus de PMP va avea în vedere: creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025; crearea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea şi modernizarea legislaţiei în domeniul Sănătăţii; construirea a 8 spitale regionale cu fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027; investiţii substanţiale în modernizarea spitalelor; dotarea cu echipamente performante a tuturor spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează diferite specialităţi medicale; elaborarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical adaptat la standarde europene; instruirea şi perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul progreselor ştiinţifice realizate în domeniu; dezvoltarea capacităţii de producţie de medicamente în România; finanţarea cu prioritate a Institutului Cantacuzino şi refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri; alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetare medicală.

Liderul PMP propune şi o soluţie de finanţare a acestor măsuri.

„PMP atrage atenţia asupra faptului că, la nivelul UE, s-a decis suspendarea Pactului de Stabilitate şi de Creştere până la 31 decembrie 2020. Aceasta înseamnă că România se poate împrumuta oricât peste limita de deficit bugetar pentru a finanţa domeniul sanitar, considerat drept o prioritate în obiectivele stabilite de Comisia Europeană, deci pentru realizarea punctelor prevăzute în propunerea de Pact Naţional pentru Sănătate. În aceste condiţii, pentru prima dată avem şansa să ne împrumutăm pentru a finanţa investiţii în sănătate (cum ar fi construirea şi modernizarea spitalelor, operaţionalizarea Institutului Cantacuzino etc), deci nu pentru consum”, afirmă Tomac.

În scrisoarea trimisă preşedinţilor PNL, PSD, USR, UDMR, ALDE, Pro România şi PLUS, PMP menţionează că măsurile pe care le propune trebuie elaborate de factorii politici, în parteneriat cu specialişti de renume în domeniul sănătăţii, cu asociaţii patronale şi sindicale, cu universităţi, ONG-uri şi companii care acţionează în domeniul sănătăţii.