spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizePlecarea forțelor ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah

Plecarea forțelor ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah

-

Pe 17 aprilie, oficialii ruși și azeri au confirmat plecarea forțelor de menținere a păcii ruși din Nagorno-Karabah, regiunea asupra căreia Baku și-a recăpătat controlul deplin anul trecut. Mișcarea marchează o piatră de hotar majoră: în primul rând, problema Karabahului a fost complet rezolvată, iar în al doilea rând, forțele de menținere a păcii ruși părăsesc pentru prima dată o fostă republică sovietică.

În timp ce Hikmet Hajiev, asistentul președintelui Azerbaidjanului, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au confirmat retragerea miercuri după-amiază, rămân multe întrebări. Nu se cunosc termene pentru retragere și nici nu este clar dacă toate trupele ruse vor pleca sau dacă unele vor rămâne, să zicem, să lucreze cu Azerbaidjan la deminare, lucru pe care trupele ruse de menținere a păcii s-au concentrat din 2020.

- Advertisement -

Deși este adevărat că Baku nu a declarat niciodată direct că misiunea rusă de menținere a păcii trebuie să plece acum, când conflictul din Karabakh a fost soluționat, a spus că trupele de menținere a păcii vor rămâne pe pământul azerbaigian până în noiembrie 2025, așa că retragerea timpurie a trupelor ruse sugerează că Moscova și Baku ar fi făcut o înțelegere în culise. Într-un interviu cu Kommersant, directorul Centrului Caucaz pentru Analiză Politică din Baku, Ahmad Alili, a spus că Baku și Moscova intră într-o nouă eră în relații. „Orice factori care ar putea împiedica cooperarea bilaterală au dispărut acum”, susține expertul.

Sergey Melkonyan, cercetător la Institutul de Studii Asiatice al Academiei Ruse de Științe, a amintit că Moscova a împins de mult Azerbaidjanul să adere la Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU). În luna mai trecută, liderul azer Ilham Aliyev a declarat în cadrul unei reuniuni extinse a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic de la Moscova că Baku va putea deveni un membru cu drepturi depline al alianței după ce va semna un tratat de pace cu Erevan.

- Advertisement -

Melkonyan crede, de asemenea, că, în timp, vom afla dacă s-a încheiat un fel de înțelegere între Moscova și Baku în legătură cu retragerea timpurie a trupelor ruse de menținere a păcii. Pentru el, mutarea înseamnă că armenii au renunțat cu totul la ideea de a se întoarce în Karabakh.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img