Un nou rezultat concret al ieșirii Regatului Unit din UE s-a materializat, miercuri, odată cu ceremonia oficială de mutare Autorității Bancare Europene, de la Londra la Paris, transmite RFI.
După cum scrie Le Monde, autoritatea de reglementare financiară este responsabilă, în special, de testul de stres aplicat la fiecare doi ani băncilor europene.
Cei 200 de angajați ai agenției se vor muta în turnul Europlaza din cartierul parizian de afaceri La Defense. Mutarea efectivă va avea însă loc de-abia pe 3 iunie.
De când cu Brexitul, Autoritatea Bancară Europeană, cunoscută și prin denumirea prescurtată EBA, trebuie să jongleze cu două dificultăți paralele.
Prima, foarte concretă, este de a se asigura că mutarea merge bine, ceea ce este întotdeauna o sarcină logistică foarte complicată.
A doua, încă și mai importantă, este de a asigura stabilitatea bancară și financiară, atât în momentul divorțului dintre Londra și UE, cât și pe termen lung – în timp ce supravegherea în continuare a băncilor din City nu se mai află sub jurisdicția sa.
Între timp, de cealaltă parte a canalului, britanicii mută și ei, după cum scrie Le Figaro: Londra ar putea elimina 80-90% din taxele vamale.
Guvernul lucrează la un proiect secret de a-și liberaliza comerțul internațional cât mai mult posibil, pentru a compensa efectele ieșirii din UE fără acord.
Dispozitivul secret va fi dezvăluit săptămâna viitoare dacă prim-ministrul Theresa May nu reușește să treacă acordul său cu privire la Brexit
Această strategie, promovată de unii politicieni și economiști adepți ai Brexitului, are drept scop să facă din Marea Britanie una dintre cele mai liberale țări din lume în ceea ce privește comerțul.
Totuși – transmite Financial Times – întrebat despre planurile guvernului de a reduce cele mai multe tarife în mod unilateral, Liam Fox, secretarul pentru comerț al Regatului, nu a dat asigurări că aceste planuri vor deveni realitate.
The Times observă că managerii sunt în ceață în ce privește intenția de reducere a tarifelor comerciale. Liderii din industrie și-au exprimat teama de un adevărat șoc dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord în această lună.